0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

5 természetes hatóanyag a krónikus stressz ellen

krónikus stressz

A krónikus stressz egy olyan állapot, amit szinte mindenki tapasztal élete során. Azonban, ha nem kezeljük megfelelően, hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet. Több millió ember érintett világszerte az állandó stressz miatt és ez a szám folyamatosan nő.

Ha állandóan fáradt, nem tudja kipihenni magát, napközben csak a túlélésre hajt, türelmetlen, és ez érződik a munkahelyi produktivitásán vagy a kapcsolatain, akkor érdemes gyorsan cselekednie. A stressz az egyik legnagyobb tolvaj az életünkben: elveheti az egészségünket, a hatékonyságunkat és az emberi kapcsolatainkat is.

Milyen egészségügyi következményei lehetnek a krónikus stressznek?

Az állandó stressz káros hatással lehet az immunrendszerre, növelve ezzel a fertőzések és betegségek kialakulásának esélyét. Emellett a krónikus stressz kapcsolatban állhat szív- és érrendszeri betegségekkel, a 2-es tapusú cukorbetegség kialakulásával, valamint az agy és az idegrendszeri zavarokkal.

krónikus stressz

Az egészségünk megőrzése érdekében kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a krónikus stressz okozta veszélyekkel és megfelelő módon kezeljük azt. Csak így tudjuk biztosítani hosszú távú egészségünket és jólétünket. Ne hagyjuk, hogy a stressz legyőzzön minket, lépjünk fel vele szemben időben és tegyünk meg mindent az egészségünkért!

Az alábbiakban öt olyan természetes hatóanyagok mutatunk be részletesen, amelyek segítségével – azaz rendszeres fogyasztásával – úrrá lehetünk a stressz felett, és visszanyerhetjük a kiegyensúlyozottságunkat.

Mi az 5 legjobb hatóanyag, amelyek segítségével visszanyerhetjük életünkben a nyugalmat?

A krónikus stressz egy olyan körülmény, amely növeli az adrenalin és kortizol nevű hormonok termelődését. Az adrenalin és a kortizol fontos szerepet játszanak a test stresszre adott reakciójában, de ha túl sokáig vannak jelen a véráramban, akkor káros hatást gyakorolhatnak az egészségre. Ezen felül, ha a mellékvese már nem tud több kortizolt előállítani, kimerül, ami teljes hormonális összeomláshoz és egyéb egészségügyi szövődményekhez vezethet.

A krónikus stresszt számos technikával lehet enyhíteni, ugyanakkor vannak olyan természetes hatóanyagok (vitaminok, ásványi anyagok és adaptogének), amelyek pótlásával szabályozható és harmonizálható a kortizol szintünk.

Magnézium

A magnézium egy fontos ásványi anyag, amely számos élettani folyamatban vesz részt a szervezetünkben. Az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy a magnézium élen jár a stressz kezelésében és enyhítésében is.

A magnézium többek között a stresszhormonok szintjének csökkentésében játszik szerepet, ugyanis kimutatták, hogy a renszeres szedése csökkenti a mellékvesében termelődő kortizol nevű stresszhormon szintjét. A magnézium emellett a relaxáció elősegítésében is segítséget nyújt, mivel hiányában gyakran feszültté és szorongóvá válunk. A magnézium azonban segíthet ellazítani az idegtől befeszült izmokat is, és így segít megnyugtatni az idegrendszert.
Mindemellett a magnéziumnak kedélyjavító hatása is van. Krónikus stressz és nyomás alatt oldja a szorongást és a depressziót.

magnézium, stressz

B-vitaminok

A B-vitaminok esszenciális tápanyagok, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezetünkben: a metabolizmus folyamataiban és az idegrendszer működésében. A B-vitaminok közül hármat emelhetünk ki, amelyekről bebizonyosodott, hogy hiányuk összefüggésbe hozható a krónikus stressz kialakulásával. Ezek a B1-, a B6- és a B12-vitaminok.

A B1-vitamin hiánya például a Wernicke-Korsakoff-szindrómát okozhatja, amelynek tünetei között szerepelnek a memória- és egyensúlyzavarok, valamint olyan neurológiai tünetek, mint például a remegés. A B6-vitamin hiánya szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, mivel a B6-vitamin részt vesz a neurotranszmitterek szintézisében. A B12-vitamin hiánya pedig perniciózus anémiát okozhat, amelynek tünetei között szerepelnek a fáradtság, a légszomj, a szédülés és a depresszió.

Cink

A cink szintén egy olyan fontos ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen számos élettani folyamat szabályozásához az emberi szervezetben. A cinkhiány rendkívül gyakori világszerte, és számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a stresszre adott választ is.

A kutatások azt mutatják, hogy a cinkhiány hatással lehet az adrenalin és kortizol termelésére, és hozzájárulhat a stresszreakció súlyosbodásához. Emellett a cink hiánya csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát, ami szintén hozzájárulhat a stressz okozta egészségügyi problémákhoz. Mivel természetes formában nem jutunk elég cinkhez, ajánlott étrend-kiegészítő formájában pótolni a hiányát. 

ashwagandha, stressz

Ashwagandha

Ashwagandha, vagy más néven Withania somnifera, egy növényi kivonat (adaptogén), amely hagyományosan az indiai ayurvédikus orvoslásban használatos. Az Ashwagandha számos egészségügyi előnyt kínál, többek között segíthet a stressz és a szorongás kezelésében. Az adaptogén gyógynövények titka abban rejlik, hogy egyensúlyba hozzák a kibillent hormonális állapotokat. Ha valamiből kevés van, segít a termelődésében, ha túlteng, akkor próbálja csökkenteni a mennyiségét. A krónikus stressz esetében a kortizol szint csökkentése a cél, amiben az Ashwagandha kiemelkedő eredményeket mutat.

Az Ashwagandha emellett a minőségi alvásban is a segítségünkre van, és talán nem meglepő, hogy ennek is köze van a kortizolhoz. A kortizol szint ugyanis normális esetben az esti órákban a legalacsonyabb, és az elalvás felgyorsításához melatonint termel s szervezetünk. Krónikus stressz esetében este is magas a kortizolszint, ezért nem tudunk elaludni, vagy egész éjjel forgolódunk az ágyban. Az Ashwagandha-t álombogyónak is nevezik ezért a tulajdonsága miatt.

Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri szintén az ayurvédikus gyógyászatból ismert adaptogén gyógynövény. Hosszú megfigyelések alapján nem csak a stressz és a szorongás csökkenésére hatásos, de javítja a koncentrációs készséget, a memóriát és a fókuszáltságot is. Ezt az adaptogént agyfényesítőnek is nevezik ezért.

Kivonatában olyan vegyületek találhatók, amelyek segíthetnek az idegrendszernek alkalmazkodni a stresszes helyzetekhez. Növeli az agy kémiájának rugalmasságát, javítja az idegsejtek energiatermelő képességét, és védi az agyat a stressz okozta káros hatásoktól.

Számos állatkísérletben és humán vizsgálatban is igazolták, hogy a Bacopa Monnieri pozitív hatással jár a stresszcsökkentésre. Csökkentheti az adrenalin és kortizol hormonok szintjét, javítja a hangulatot, és növeli a kognitív teljesítményt stresszes helyzetekben.

Ha úgy érzi, szüksége van extra és hatékony támogatásra a mindennapi terhekkel való megküzdéshez, a Mentalyn-ban lévő Ashwaganda, Bacopa Monnieri és magnézium triója pár hét alatt látványos és pozitív változásokat hozhat a mindennapjaiba.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top