0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

A B-vitaminok valóban hízást okoznak?

B-vitaminok és a hízás

A B-vitaminok valóban hízást okoznak? Ez az a kérdés, amely sok embert aggaszt, akik a testsúlyukat szeretnék csökkenteni vagy megtartani. Az emberek egy része azt gondolja, hogy a B-vitaminok hizlalnak, ezért inkább kerülik azokat. De vajon mennyi igazság van a feltételezés mögött? Van-e egyáltalán?

Olvasson tovább és tudja meg, mi a helyzet valójában a B-vitaminokkal!

A B-vitaminok és a súlygyarapodás

Az első és legfontosabb tény, amit érdemes kiemelni, hogy a B-vitaminok számos élettani folyamatban játszanak szerepet, például az anyagcserében és az energiatermelésben. A B-vitaminok hiánya ezért súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például vérszegénységet, idegrendszeri zavarokat vagy bőrproblémákat.

A B-vitaminokat legtöbbször azért ’vádolják meg’ a súlygyarapodással, mivel ezek a fontos vitaminok részt vesznek a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében.

Az egészséges testsúly fenntartásának kulcsa azonban a kalóriaegyensúlyban rejlik.

Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, akkor a testünk energiatartalékokként raktározza el a felesleges kalóriákat, ami a nem kívánt zsírpárnákhoz vezet. Az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához a megfelelő mennyiségű tápanyagra és a kalóriabevitel ellenőrzésére van szükség.

A B-vitaminokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a legtöbb B-vitamin tartalmú élelmiszer forrás nem hizlal.

A B-vitaminok megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben, a zöldségekben és a gyümölcsökben. Ezek az élelmiszerek alacsony kalóriatartalmúak és nagy mennyiségű értékes tápanyagot tartalmaznak.

B-vitaminok, éhségérzet, étvágy

Az éhség és a B-vitaminok közötti összefüggés több szempontból is érdekes. Először is, az éhség és a B-vitaminok hiánya egyaránt vezethet egészségügyi problémákhoz, és ezeknek a problémáknak az átfedése is előfordulhat.

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az élelmiszerek energiatermelő folyamataiban, amelyre az éhség jellemzően utal. Optimális esetben, ha az elfogyasztott élelmiszerek megfelelő mennyiségű B-vitamint tartalmaznának, nem lennénk állandóan éhesek.

Ha azonban valaki nem fogyaszt elegendő B-vitamint tartalmazó ételt, akkor az energiatermelés és anyagcsere folyamatai lelassulhatnak, ami növelheti az éhségérzetet.

B-vitaminok, hízás

Az egyik legfontosabb B-vitamin a tiamin (B1-vitamin), amely szintén fontos szerepet játszik az élelmiszerek energiatermelő folyamataiban. A tiaminhiány a Beriberi nevű betegséget okozhatja, amelynek tünetei között szerepel a megnövekedett éhségérzet. Az éhségérzet mellett a beriberi más tünetekről is felismerhető: ide tartozik a fáradtság, az izomgyengeség és a memóriazavar.

Ugyanakkor a B1-vitamin hiánya csökkentheti a gyomor savtermelését is. Emiatt lelassulhat az élelmiszerek emésztése és felszívódása, így az éhség érzete hosszabb ideig fennállhat (de „csak a szemünk kívánja”). Ha ez tartósan fennáll, akkor a kalóriatöbblet okozhat súlygyarapodást.

Na de mi a helyzet a B6-vitaminnnal, amitől olyan sokan félnek?

A B6-vitamin számos szempontból fontos szerepet játszik a szervezetünkben, beleértve az anyagcserével és az energiatermeléssel kapcsolatos folyamatokat is. Azonban, a B6-vitamin és a hízás közötti kapcsolat nem egyértelmű.

Egyes kutatások szerint a B6-vitamin hiánya növelheti az édesség (cukor) utáni vágyat, aminek következtében több kalóriát fogyaszthatunk, és hosszú távon ez növelheti a testsúlyt. Azonban, a B6-vitamin szedése önmagában nem vezet a testsúly csökkenéséhez vagy a hízás megelőzéséhez. A közhiedelemmel ellentétben tehát a B6-vitamin optimális szinten tartásával csökkenthető az édesség utáni sóvárgás.

B6-vitamin

Még egyszer hangsúlyozzuk. A testsúly alapvetően az energiabevitel és az energiaégetés különbségétől függ, és számos tényező befolyásolja ezt a folyamatot, többek között a táplálkozás minősége, az életmódunk, az anyagcserénk sebessége és a genetika.

A B-vitaminok tehát nagyon fontosak az egészség szempontjából, de nem okoznak testsúlygyarapodást. Nem szabad kihagyni ezeket az étrendünkből, hiszen számos fontos funkciót látnak el a testünkben. Azonban, ha az étrendünk kalóriatartalma meghaladja a szükséges mennyiséget, akkor az általános testsúlygyarapodás bekövetkezhet, függetlenül attól, hogy mennyi B-vitamint fogyasztunk.

Ismerje meg a B-vitaminokat!

A B-vitaminok a B-komplex vitaminok csoportjába tartoznak. Mivel a testünk nem tudja raktározni őket, folyamatosan pótolni kell az étrendünkkel, vagy étrend-kiegészítők formájában.

Az alábbiakban bemutatjuk a B-vitaminokat, és összefoglaljuk, melyik mire jó, és miért fontos a szervezetünk számára.

B1-vitamin (tiamin)
A B1-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer és az izmok megfelelő működésében. Részt vesz a szénhidrát anyagcserében, és segít az energia előállításában. B1-vitaminban gazdag ételek például a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék, a tojás és a sertéshús.

B2-vitamin (riboflavin)
A B2-vitamin szintén szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, segít a sejtek növekedésében és az egészséges bőr fenntartásában. Az élelmiszerek közül a húsok, a tejtermékek, a tojás, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák a legtöbb B2-vitamint.

B3-vitamin (niacin)
A B3-vitamin az energia előállítása mellett részt vesz a koleszterin szintézisében és az egészséges bőr fenntartásában. Az élelmiszerek közül a húsok, a halak, a tojás, a tejtermékek és a gabonafélék tartalmazzák a legtöbbet belőle.

B5-vitamin (pantoténsav)
A B5-vitamin támogatja az energiatermelést, a hormonok és neurotranszmitterek előállítását, és segít az egészséges bőr és haj fenntartásában. A húsok, a halak, a tojás, a tejtermékek és a gabonafélék tartalmazzák a legtöbb B5-vitamint.

B6-vitamin (piridoxin)
A B6-vitamin legfontosabb hatása az idegrendszer és az immunrendszer működésében érezhető. Hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez, és részt vesz a fehérje anyagcserében is. Az élelmiszerek közül a húsok, a halak, a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb B6-vitamint.

B7-vitamin (biotin)
A B7-vitamin részt vesz a zsírok, a szénhidrátok és az aminosavak anyagcseréjében, valamint hozzájárul az egészséges bőr, haj és köröm fenntartásához. A tojás, a halak, a húsok, a diófélék, a zöldségek és a gabonafélék tartalmazzák a legtöbb B7-vitamint.

B9-vitamin (folsav)
A B9-vitamin legfőbb feladata a DNS és a sejtek fejlődése és növekedése, emellett részt vesz a vörösvértestek képződésében is. A leveles zöldségek, a citrusfélék, a babfélék és a teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák a legtöbb B9-vitamint.

B12-vitamin (kobalamin)
A B12-vitamin szerepet játszik a vörösvértestek képződésében, az idegrendszer és az agy megfelelő működésében, és támogatja a DNS anyagcserét. A B12-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a hús, a hal, a tojás, a tej és a tejtermékek.

A B-vitaminok tehát nagyon fontosak az egészség szempontjából, de nem okoznak testsúlygyarapodást. Nem szabad kihagyni ezeket az étrendünkből, hiszen számos fontos funkciót látnak el a testünkben. Azonban, ha az étrendünk kalóriatartalma meghaladja a szükséges mennyiséget, akkor az általános testsúlygyarapodás bekövetkezhet, függetlenül attól, hogy mennyi B-vitamint fogyasztunk.

Amennyiben valamilyen B-vitamin hiányra gyanakszik, javasolt szakemberrel konzultálni, és szükség esetén étrendkiegészítőkkel pótolni a hiányzó vitaminokat.

MAGNE-B Komplex

A jó hangulat építőköve.
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

7500 Ft Áfával

A Magne-B Komplex kizárólag olyan természetes nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nem okoznak függőséget.

Shopping Cart
Scroll to Top