0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

A koncentráció javítása vizsgaidőszakban: tippek diákoknak

koncentráció fejlesztése

A koncentráció javítása a stresszel teli életvitelünkben a túlélésünk egyik kulcsfontosságú tényezője lehet. Koncentráció nélkül meginog a teljesítmény, nem csak a felnőttek esetében, de a vizsgákra készülő diákok számára is. A túl nagy nyomás ugyanis koncentrációhiányhoz, az pedig kiégéshez vezet.

A koncentráció javítása a mentális egészség érdekében

A mentális kiégés a diákokat is érinti, különösen a vizsgaidőszakban, amikor nagyon magas a nyomás a tanulás, a felkészülés és a vizsgák miatt. Az intenzív tanulás és a napi rutinok összessége olyan fokú stresszt okozhat, amely a diákok mentális egészségét károsítja. Akár kiégéshez is vezethet.

A mentális kiégés tünetei közé tartozhat a szorongás, a depresszió, a fáradtság, az önbizalomhiány, a szorongás, a memóriazavar, az alvászavarok, a koncentrálási problémák és a motiváció elvesztése. A mentális kiégés tehát komolyan befolyásolhatja egy diák teljesítményét, ami fokozza a stresszt.

Fontos, hogy a diákok a vizsgaidőszakban is figyeljenek az egészséges életmódra, alakítsanak ki pihenési rutinokat és fordítsanak figyelmet a koncentráció javítására.

A minőségi alvás fontos része a koncentráció javításának

Vizsgaidőszakban vagy felvételi előtt a diákoknak extrém mennyiségű tananyagot kell megtanulniuk, miközben órákra is járnak. Ezt alvásdeficittel tudják a legtöbben megoldani.

alváshiány

Az alváshiány azonban komoly hatással lehet a diákok teljesítményére vizsgaidőszakban is. Az alvás fontos szerepet játszik az agy egészséges működésében, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a diákok jól teljesítsenek a tanulás, az emlékezet, a kreativitás és a koncentráció terén.

Az alváshiány miatt még fáradtabbak lesznek, ami a motiváció hiányához és a stressz növekedéséhez vezethet. Az alváshiány ezentúl fokozza a szorongást és a depressziót, ami tovább nehezíti a koncentrálást és a teljesítményt.

Az ajánlott alvásmennyiség 7-9 óra egy éjszaka, de a személyes igényeinknek megfelelően ennek megfelelően ezt lehet növelni vagy minimálisan csökkenteni. Az alvás minőségének javítása érdekében hasznos lehet a szokásos alvási rutin kialakítása, a zavaró tényezők kiküszöbölése, a relaxációs technikák alkalmazása, valamint olyan gyógynövény kivonat szedése, mint például az Ashwagandha, ami segít a pihentető alvásban.

10 tipp a koncentráció javítása és a memória edzése érdekében

1 Tervezés

A kapkodás és az azzal együtt járó stressz megelőzhető, ha a diákok tervezetten és folyamatosan készülnek fel a vizsgákra. Ez nagyfokú tudatosságot és elszántságot igényel, de megéri, ha nem szeretnének a vizsgaidőszakban mentálisan és fizikailag kimerülni.

2 Rövid szünetek

Ha előre meghatározott terv szerint halad a tanulás, akkor belefér az időbe a kisebb-nagyobb szünetek tartása. Pihenés alatt az agy le tud nyugodni, és utána jobban be tudja fogadni az új információkat.

3 Több szenzoros tanulás

Az információk több szenzoron keresztüli elsajátítása segíthet javítani a memóriát. Korunk digitális világában ez könnyen megvalósítható. Egy hanganyagot hallgathatunk akár sportolás vagy futás közben. Ha a szemünk elfárad az olvasásban, bizonyos információkat az Interneten keresztül is elsajátíthatunk. Ha például vizuálisan kell megérteni valamit, egy videó megnézése könnyíthet a megértésben.

4 Repetitív tanulás

Kanyarodjunk vissza a tervezett tanuláshoz. Ha a diákok elég időt szánnak a felkészülésre, akkor lehetőségük van a többszöri ismétlésre. Ahogy pedig a szólás is mondja: ismétlés a tudás anyja.

5 Rendszeres tanulás

A hosszútávú memóriába úgy tud beépülni a tananyag, ha a diákok rendszeresen tanulnak. Bejárnak órákra, és a napi rutinjuk része az aktuális információk feldolgozása. Nem éri meg lógni.

6 Párban tanulás

A monotonitás és az egyedüllét sokak számára nehezítő körülmény. Számukra jó koncentráció javító technika lehet, ha párban vagy csoportban tanulnak.

7 Összefoglaló írása

A jobb megértést és a logikát segíti, ha egy-egy tananyagról összefoglalót írnak vizsga előtt. Ha megfelelő a felkészülés, akkor egy vázlat áttekintése segít felidézni az információkat.

csoportos tanulás

8 Relaxációs technikák

A vizsgaidőszak alatt háborgó elmének szüksége van a relaxációra. Érdemes olyan stresszcsökkentő üresjáratokat beiktatni a tanulásba, amitől lenyugszik az agy, így jobban tud a későbbiekben koncentrálni.

9 Mozgás

A fizikai aktivitás szintén segíthet javítani a memóriát és a koncentrálóképességet, így nem érdemes a vizsgaidőszak alatt kiiktatni a rendszeres sportot sem.

10 Koncentráció stimulálása

Vizsgaidőszakban vagy a pörgős tanulási időszakokban sokan koffein tartalmú italokhoz nyúlnak. Ezek azonban nem a legideálisabb megoldások az egészségünk szempontjából. Léteznek azonban olyan természetes hatóanyagok, amelyek mellékhatások nélkül javítják a koncentrációt és a pihentető alvást is.

Az alábbiakban három olyan hatóanyagot mutatunk be, amelyeket vizsgaidőszakban is érdemes folyamatosan szedni a jó teljesítmény és a fókuszáltság érdekében.

3 hatóanyag a koncentráció fejlesztéséhez

Az Ashwagandha indiai adaptogén növény, amelynek hatásait több kutatás is igazolja. Segíti a stressz csökkentését, ami kedvezően befolyásolhatja a koncentrációt. Ezt a gyógynövényt álombogyónak is nevezik, mivel éjszaka ellazítja az elmét, így biztosítva a nyugodt alvást.

A Bacopa úgy támogatja a koncentrációt, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. Hatóanyagai segítenek javítani a neuroplaszticitást, vagyis a neuronok kapcsolatainak képességét az új információk feldolgozására. Emiatt a Bacopa fogyasztása segít a megtanult információt felidézésében. Ráadásul a Bacopa hatásai még a stressz és a szorongás csökkentésére is kiterjednek, ami szintén hozzájárulhat a jobb koncentrációhoz.

A fenti két adaptogén növény mellett a magnézium is fontos szerepet játszik az agyi funkciókban és a test működésében. A magnéziumhiány károsan befolyásolhatja a koncentrációt és a memóriát, így a magnézium nélkülözhetetlen a jobb teljesítményhez. A magnézium például javítja a vérkeringést, így növeli az agy vérellátását, ezáltal pedig fejleszti a koncentrációt.

A vizsgaidőszak a diákok számára nehéz időszak, de nem feltétlen kell belenyugodni abba, hogy teljesen kikészítse az embert. Tudatos felkészüléssel és a szervezet megtámogatásával könnyebben vehetik a diákok a felkészüléssel járó akadályokat és sikeresebben zárhatják a vizsgáikat.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top