0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

A mentális kiégés hatása a társas kapcsolatokra

mentális kiégés

A mentális kiégés, vagy más néven a szakmai kiégés olyan állapot, amikor egy személy teljesen kimerül, túlterhelődik a munkája vagy élete során elvégzett más tevékenységek miatt.

A mentális kiégés felismerhető arról, hogy az érintett személy egyre kevésbé tudja elvégezni a mindennapi tevékenységeit. Napról-napra egyre több nehézséget okoz számára a koncentrálás, a figyelem, a türelem, ami hatással van a munkahelyi teljesítményére és a társas kapcsolataira is.

Sajnos napjainkban a mentális kiégés már-már népbetegségnek számít. Egyre többen az összeomlás határán balanszíroznak, vagy már a teljes lemerülés következményeit sínylik.

A kihívásokat ugyan nem tudjuk elkerülni, de az ellen tehetünk, hogy önreflekciót tartunk, felismerjük a jeleket, és teszünk a mentális kiégés ellen. Ha erre képesek vagyunk, megelőzhetjük az egészségi állapotunk és a kapcsolataink romlását, és visszatérhetünk a harmonikus életünkhöz.

Milyen, amikor egy személy mentális kiégés miatt szenved?

Fontos megjegyezni, hogy a mentális kiégést szakmai kiégésnek is nevezik, mert a legtöbb esetben a folyamatos munkahelyi leterheltség váltja ki. Egy agyonhajszolt ember például állandóan lehangolt, végtelenül fáradt és motiválatlan állapotban van. Amikor eljut ebbe az állapotba, már azok a dolgok sem okoznak számára örömöt, amelyek korábban fontosak voltak számára. Szorong és nem érdekli semmi, csak hogy túlélje a napkat. A munkából hazaérve már képtelen bármilyen tevékenység ellátása és a kommunikáció is problémát okoz számára.

mentális kiégés tünetei

Hogyan befolyásolja a mentális kiégés a társas kapcsolatokat?

Kutatások kimutatták, hogy a szorongás és a depresszió befolyásolhatja a társas kapcsolatokat, ezért fontos, hogy időben felismerjük ezeket a mentális állapotokat, és ha szükséges, segítséget kérjünk. A terápia, a külső természetes megtámogatás és a támogató környezet nagyon fontos lehet a szorongás és a depresszió kezelésében és a társas kapcsolatok javításában.

Az alábbiakban pár tipikus példát mutatunk, amiről felismerhető, ha egy szerettünk bajban van és segítségre szorul.

Az állandó stressz, a szorongás és a fáradtság pedig a kapcsolati problémák melegágya. Egy mentálisan kiégett személy még akkor is magányosnak érzi magát, ha van mellette valaki. Ahelyett, hogy segítséget kérne, akaratlanul is ellöki magától a szeretteit, mert képtelen a kapcsolatteremtésre. Ha nem kér segítséget, vagy nem tesz a kiégés ellen, könnyen megeshet, hogy viselkedésével ellehetetleníti a kapcsolatot, ami szakításhoz, váláshoz is vezethet.

Ez az állapot könnyen összetéveszthető az érzelmi elérhetetlenséggel, ezért fordulhat elő, hogy a bajban lévő személy partnere félreérti a jeleket. Azt gondolhatja, hogy elveszítette vonzerőjét, és mivel a mentálisan kiégett társnak a beszélgetés is nehézséget okoz, ez sok félreértés és vita okozója lehet.

párkapcsolati eltávolodás

Ha a fent felsorolt jeleket észleli partnerén, érdemes beszélgetést kezdeményezni – még ha nehézségekbe is ütközik -, és tisztázni a fennálló helyzetet. Könnyen megeshet, hogy társa a kiégéssel küzd, és segítségre szorul.

Milyen következményei lehetnek a mentális kiégésnek az egészségi állapotunkra?

A motivációmentesség, a kommunikációs elzárkózás nem csak szorongáshoz és a kapcsolatok elvesztéséhez vezethetnek. Sokan nem veszik komolyan a stresszt. Egy átmeneti állapotnak tekintik, de ha tartósan fennáll, olyan hormonális és egyéb egészségügyi problémákat okozhat, amiből valóban nehéz kilábalni.

Nézzük meg, milyen egyéb problémákat okoz a kiégés és a túlhajszoltság.

álmatlanság

Milyen következményei lehetnek a mentális kiégésnek az egészségi állapotunkra?

Ahogy a fentiekből látható, a mentális kiégés óriási megterhelést jelent az érintett embernek, és azoknak is, akik a környezetükbe vannak. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja magán, vagy esetleg a hozzátartozóján, javasolt változtatni az életmódján és javítani a stressztűrő képességét.

Ezen természetes módszerek kombinálása javíthatja az érzelmi állapotot, és segíthet a mentális kiégés kezelésében. Ugyanakkor minden esetben fontos, hogy figyelembe vegyük a személy egyéni igényeit, és ha szükséges, orvosi segítséget kérjünk.

Hogyan segít az Ashwagandha és a Bacopa a mentális kiégés megelőzésében és kezelésében?

Az Ashwagandha és a Bacopa két olyan gyógynövény, amelyeket sokan fogyasztanak világszerte a mentális kiégés megelőzésére és kezelésére.

Az Ashwagandha adaptogén hatásai révén segít a stressz csökkentésében, azáltal, hogy egyensúlyba hozza a mellékvese által termelt kortizol nevű hormont (stresszhormon). Ha túl sokat termel, csökkenti, ha kimerült, növeli. Az Ashwagandha ezen kívül javítja a nappali koncentrációt, a memóriát, és segíti az esti pihentető alvást (ezért is nevezik álombogyónak is).

A Bacopa Monnieri szintén egy adaptogén gyógynövény, amit az ájurvédikus gyógyászatban a memória és a kognitív funkciók javítására használnak. Szintén hozzájárul a stressz csökkentéséhez, az agy ’kifényesítéséhez’ és a jobb teljesítmény eléréséhez.

A mentális kiégés olyan súlyos is lehet, hogy az érintett már nem tudja megúszni a gyógyszeres kezelést. Azok azonban, akik nem szeretnének mellékhatásokkal és rászokással járó készítményeket szedni, dönthetnek a természetes megoldások mellett is. Ebben segít a Mentalyn étrend-kiegészítő, ami Ashwagandhát, Bacopát és magnéziumot tartalmaz.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top