0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

A reflux okai és tünetei

Reflux tünetei

A reflux az emésztőrendszer egy olyan állapota, amikor a gyomorsav és más gyomor tartalmak visszafelé áramlanak a nyelőcsőbe és akár a torokig is.

Ez a folyamat gyakran okoz égő érzést, savanyú vagy keserű ízt a szájban, köhögést, fulladást és egyéb kellemetlen tüneteket. A reflux leggyakrabban a túlzott étkezés, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a dohányzás következménye, de előfordulhat stressz, terhesség és bizonyos gyógyszerek hatására is.

Az időben diagnosztizált refluxot életmódváltással és gyógyszerekkel kezelik. Súlyosabb esetekben azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A komplikációk megelőzése érdekében fontos a korai diagnózis.

Segítségképp összegyűjtöttük a kockázati tényezőket és a legjellemzőbb tüneteket. Ha ezeket tapasztalja, érdemes változtatni és orvoshoz fordulni, mivel korai stádiumban viszonylag könnyen kezelhető.

A reflux kialakulásának jellemző okai

Az étkezéskor a nyelőcső alján található kör alakú izom ellazul, hogy az ételt és folyadékot átengedje a gyomorba. Majd összehúzódik, hogy lezárja a gyomrot.

Azonban, ha ez a záróizom túlságosan ellazul vagy elgyengül, a gyomorsav könnyen visszafolyhat a nyelőcsőbe, irritálva és gyulladást okozva a nyelőcső falán. Több tényező hozzájárulhat a reflux kialakulásához, ilyen például a túlsúly, a rekeszsérv, a terhesség, a kötőszöveti betegségek, a dohányzás, a helytelen étrend és bizonyos gyógyszerek, mint például az aszpirin.

A gyomorsav visszaáramlásának megakadályozása érdekében fontos olyan életmód változtatásokat is bevezetni, mint például a célzott diéta és a rendszeres testmozgás.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben a kiváltó okokat!

1Sok férfi a munkából fáradtan hazaérve csak csendre és pihenésre vágyik, a nő viszont ezt elhidegülésnek érezheti. Minél többször fordul elő ez a helyzet, annál nagyobb lesz az érzelmi, majd a fizikai eltávolodás is.

2 A túlterheltség növeli a stresszt. Lemeríti a mellékvesét, gyengíti az immunrendszert, növeli a betegségek kialakulásának a kockázatát. Betegen a test nem a vadászatra, hanem a túlélésre hajaz.

3 A fizikai és lelki fáradtság bizonyítottan csökkenti a libidót, ami további szexuális problémákhoz vezethet.

4 Ha egy férfi nem tudja megfelelően ellátni a munkahelyi és családi kötelezettségeit, úgy érzi, kudarcot vall. Amikor maga alatt van, akkor sem működnek a dolgok, még ha vágyna is rá.

5 Az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény mindennapok, a függőségek, a túlsúly a kutatások szerint is csökkentik a libidót.

Reflux

Étrend

Az egészségtelen étrend hozzájárulhat a reflux kialakulásához, mert bizonyos ételek és italok fogyasztása növeli a gyomorsav termelését, amely a reflux kiváltója lehet. Az ilyen ételek közé tartoznak a zsíros, fűszeres, sós és savanyú ételek, valamint az alkohol és a koffein tartalmú italok. Ezek az ételek és italok gyengítik a nyelőcső záróizmát, ami lehetővé teszi a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Túlsúly

Az egészségtelen étrend szintén hozzájárulhat a túlsúly és az elhízás kialakulásához, amelyek magasabb esélyt jelentenek a reflux kialakulására. A túlsúly és az elhízás növeli a hasi nyomást, ami szintén elősegíti a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Terhesség

A terhesség alatt a növekvő méh nyomást gyakorol a gyomorra és az alsó nyelőcső záróizmára, ami hozzájárulhat a reflux tüneteinek kialakulásához. Emellett a terhesség hormonális változásai is állhatnak a probléma hátterében.
Az egyik ilyen hormon a progeszteron, amely lazítja az izmokat, beleértve az alsó nyelőcső záróizmát is. Ez növelheti az étel és a gyomorsav visszaáramlásának valószínűségét a nyelőcsőbe. Ezen kívül a terhesség alatt a gyomor ürülési sebessége is csökkenhet, ami szintén növelheti a reflux kialakulásának kockázatát.

A terhesség alatti reflux tünetei általában a harmadik trimeszterben jelentkeznek, amikor a méh a legnagyobb méretű, és a gyomorra gyakorolt nyomás a legnagyobb. Azonban a reflux a terhesség bármely szakaszában előfordulhat.

Reflux, terhesség

Gyógyszerek

Néhány gyógyszer növeli a gyomor savasságát, illetve csökkenti az alsó nyelőcső záróizmának tónusát, ami refluxot okozhat. Például, az NSAID-ok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) és a kortikoszteroidok gyakran okoznak gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokat, beleértve a gyomorsav túltermelését. Az ilyen típusú gyógyszerek hosszú távú használata esetén a gyomorsav hatásának csökkentése érdekében gyomorvédő gyógyszerek alkalmazása javasolt.

Bizonyos gyógyszerek, mint például az antibiotikumok vagy az antikolinerg szerek is lazíthatják az alsó nyelőcső záróizmát. A rendszeresen szedett gyógyszerek, mint például az Aszpirin, vagy az aszkorbinsav alapú C-vitamin is okozhat problémákat. Ez különösen a C-vitamin esetében fontos, mivel ezt a vitamint napi szinten kell pótolnunk a hiányállapotok elkerülése érdekében. Amennyiben érintett a refluxban, olyan C-vitamin készítményt szedjen, ami kalcium-aszkorbát alapú és/vagy természetes forrásokból, például acerolából vagy csipkebogyóból készül.

Dohányzás

A dohányzás csökkenti az alsó nyelőcső záróizomzatának (LES) hatékonyságát, ami azért probléma, mert az LES a nyelőcső és a gyomor közötti átjárót zárja le. Ha az LES nem működik megfelelően, akkor a gyomorsav és az emésztőenzimek a nyelőcsőbe juthatnak, ami irritációt és gyulladást okozhat, azaz refluxot.
Ezen kívül a dohányfüst önmagában is irritáló hatású lehet a nyelőcső nyálkahártyájára, továbbá a füstben lévő káros anyagok is hozzájárulhatnak a reflux kialakulásához és súlyosbodásához.

Rekeszizomsérv

A rekeszizomsérv az egyik leggyakoribb oka a gyomortartalom visszafolyásának a nyelőcsőbe, mivel ebben az esetben a gyomor egy része vagy egésze áthatol a hasüreg és a mellüreg közötti nyíláson, és ezáltal könnyen elérheti a nyelőcsövet. A rekeszizomsérv tehát lehetővé teszi a savas gyomortartalom szabad visszaáramlását a nyelőcsőbe, amelynek következtében a nyelőcső falát irritálja és károsítja, ami a reflux tüneteit, például a gyomorégést, a savas ízű felböfögést, a fájdalmat és a kellemetlen érzést okozhatja.

Kötőszöveti betegségek

Az olyan kötőszöveti betegségek, mint például a szkleroderma, a lupus vagy a reumatoid artritisz, okozhatnak olyan változásokat az alsó nyelőcső záróizmán és a nyelőcső falának struktúrájában, amelyek refluxot okozhatnak.
A szkleroderma, például egy olyan autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja a kötőszöveteket. Ez a betegség az alsó nyelőcső záróizmának merevségéhez és a nyelőcső falának megvastagodásához vezethet. A lupus és a reumatoid artritisz is okozhatnak hasonló változásokat a nyelőcsőben.

Reflux tünetei

Ezekről a tünetekről ismerhető fel a reflux

Reflux tünetei általában az evés után jelentkeznek, és gyakran éjszaka erősebbek. Az érintettek gyakran panaszkodnak égő érzésre a gyomorban vagy a mellkasban. A savas marás miatt mellkasi fájdalom is előfordulhat, ilyenkor nehéz lehet a nyelés. Regurgitáció is előfordulhat, amikor az ételmaradványok vagy a folyadékok fizikai aktivitásra (pl. lehajlás, lefekvés) visszajutnak a nyelőcsőbe.

A refluxnak azonban ritkább tünetei is lehetnek, ilyenek például a köhögés, a gégegyulladás, az asztma és az alvászavar.

A nyelőcső és a gyomor problémái miatt „gombóc a torokban” érzés is kialakulhat. A reflux tehát nagyon kellemetlen érzésekkel jár, ezért fontos időben orvosi segítséget kérni a kezeléséhez.

C-VITAMIN 1000+

a csipkebogyó és az acerola erejével
OGYÉI notifikációs szám: 29132/2022

12900 Ft 11500 Ft Áfával

A C-Vitamin 1000+ készítményünkben nem használunk speciális bevonatot, nem terheljük meg a mellékvesét. Naponta 3×1 szem szedése javasolt.

Shopping Cart
Scroll to Top