Miért van ekkora reflektorfényben a vitaminok fontossága ? Jogosan merül fel a kérdés, hiszen születésünk óta azt halljuk, hogy a változatos étrend fedezi a napi vitamin szükségletünket.
Ez a megállapítás 100-150 évvel ezelőtt talán még meg is állta volna a helyét, de mi már nem tudjuk élvezni elődeink kiváltságait. A földek ki lettek zsigerelve, és a növények már koránt sem tartalmaznak annyi tápanyagot, ami fedezhetné a napi szükségleteinket.
Ezt tetézi, hogy az ételfogyasztás a mennyiségre helyeződött át, így a modern világ átlagos embere „minőségi éhezésben” szenved. Eszünk, de testünk nem kapja meg az optimális működéséhez szükséges vitaminokat és tápanyagokat.
A következmény pedig az elhízás, a stressz, és a gyakori vagy a visszafordíthatatlan betegségek kialakulása. Mindezek fényében nem lehet kérdés a vitaminok fontossága.
A gabonákat például gén módosítják, a feldolgozás során megfosztják értékes részeiktől, így nem tudunk általuk olyan értékes anyagokhoz jutni, mint például a B-vitaminok.
Mik azok a vitaminok? Miért fontosak?
A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk optimális működéséhez.
Hozzájárulnak:
a protein szintézishez
az idegrendszer normális működéséhez
az anyagcsere működéséhez
az energiatermeléshez
a szövetek és a sejtek regenerációjához
az immunrendszer erősítéséhez
a betegségekkel szembeni ellenálló képességhez
Míg egyes vitaminok a bélben képződnek (pantoténsav, biotin, folsav, B12-vitamin) vagy előanyagból (provitaminból) magunk is elő tudjuk állítani (ha van rendelkezésre álló tápanyag), másokat csak és kizárólag külső forrásból tudunk bevinni. Ilyen például a vízben oldódó C-vitamin, amit naponta pótolni kell.
Mennyi vitaminra van szükségünk?
Vitaminszükségletünk egész életünk során változik. A gyermekkori gyors növekedés időszakától egészen addig a pontig, amikor az életkor előrehaladtával testünk leállítja bizonyos tápanyagok felszívódását és termelését. Ezen kívül vannak időszakok, amikor érzékenyebbek vagyunk a vitaminok hiányára (pl. betegség, terhesség).
Sokan egész életükben különféle vitaminokat és étrend-kiegészítőket szednek, mások pedig felesleges pénzkidobásnak tartják az étkezésen felüli pótlást.
Holott időnként szinte mindenki eljut arra a pontra, amikor a testünk minden porcikája extra törődésért kiált. Ilyenkor érezzük a „bőrünkön” a vitaminok fontosságát.
Vitaminok fontossága: hogyan szedjük őket?
Szervezetünknek a megfelelő működéshez 13 alapvető vitaminra van szüksége, ebből 9 vízben, 4 pedig zsírban oldódó. A legtöbb vitamin általában a nap bármely szakában bevehető, ennek ellenére bizonyos vitaminok jobban felszívódnak speciális körülmények között. Ezért jó tudni, hogyan és mikor kell étrend-kiegészítőt szedni az optimális felszívódás elősegítése érdekében.
Vízben oldódó vitaminok fontossága
Ahogy a neve is sugallja, a vízben oldódó vitaminok vízben oldódnak: nem kell evés előtt vagy után bevenni őket, hogy fel tudjanak szívódni. A zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben ezek nem raktározódnak el a zsírszövetekben. A vizelettel együtt kiürülnek, ezért nélkülözhetetlen, hogy valamilyen formában napi szintem gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű pótlásukról.
9 vízben oldódó vitamin létezik, köztük a:
C-vitamin
B1 (tiamin)
B2 (riboflavin)
B3 (niacin)
B5 (pantoténsav)
B6 (piridoxin)
B7 (biotin)
B9 (folát)
B12 (kobalamin)
A C-vitamin szedése
A C-vitamin különösen fontos szerepet játszik az egészségünk fenntartásában. Erős antioxidáns, véd a szabadgyökök ellen. Szükséges az erős immunrendszer fenntartásához, az ingerület átvivő anyagok szintéziséhez, valamint a kollagén beépüléséhez.
A C-vitaminnak számos vitamerje (formája) létezik:
az aszkorbinsav (E300)
a bioflavonoidokat tartalmazó aszkorbinsav
a liposzómális C-vitamin
a kalcium-aszkorbát (E302)
Az aszkorbinsav biológiai hozzáférhetősége hasonló a zöldségekben és gyümölcsökben található természetes C-vitaminéhoz. A C-vitamin készítményeket a nap bármely szakában be lehet venni, de hatékonyabban szívódnak fel üres gyomorban. Az aszkorbinsav magas savtartalma miatt azonban gyomorsavat okozhat. Ennek hatását ugyan a zsíros ételek enyhíthetik, de a kalcium-aszkorbát tartalmú C-vitamint diéta mellett is teljes biztonsággal szedhetik refluxosok is, mivel nem okoz gyomorégést.
A B vitaminok fogyasztása
A B-vitaminokat egyenként vagy B-komplex kiegészítőként forgalmazzák. Utóbbiak mind a nyolc B-vitamint tartalmazzák. Mivel vízben oldódnak, étellel vagy anélkül, a nap bármely szakában bevehetők. Ennek ellenére gyakran ajánlott a B-vitaminok reggeli fogyasztása, mivel fontos szerepük van a tápanyagcserében és az energiatermelésben.
Mind a nyolc B-vitamin fontos szerepet játszik általános egészségünk és jólétünk megőrzésében. Közülük különösen a B12-vitamin, a B6-vitamin és a folsav (B9-vitamin) van közvetlen hatással az agyban lévő vegyi folyamatokra: ezek befolyásolják a hangulatunkat és ennek eredményeként a mentális egészségünket is.
A MAGNE-B Komplex készítmény a 8 B-vitamin mellett gazdag magnéziumban, cinkben, szelénben, valamint rózsagyökér és golgotavirág kivonatokban. Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak a nyugodt alváshoz, a depresszió és a szorongás oldásához.
Zsírban oldódó vitaminok
A vízben oldódó vitaminokkal ellentétben a zsírban oldódó vitaminok zsírt tartalmazó ételek fogyasztása mellett tudnak hatékonyan beépülni a szervezetünkbe. Számos diéta ellenségként aposztrofálja a zsírt, ám ennek a makro-tápanyagnak a hiánya minimálisra csökkentheti, vagy szélsőséges esetben lehetetlenné teheti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Ez abban az esetben jelent kivételt, amikor olajbázisú lágykapszulába zárják az alábbi vitaminok bármelyikét.
A 4 zsírban oldódó vitamin:
A-vitamin (retinol)
D-vitamin (klaciferol)
E-vitamin (tokoferol, tokotrienol)
K-vitamin (fillokinon és menakinon)
Mi a helyzet a multivitaminokkal?
A multivitaminok általában víz- és zsíroldékony vitaminokat, valamint különféle ásványi anyagokat is tartalmaznak. Sokan ezeket részesítik előnyben, mivel olcsóbbak és kényelmesebb a fogyasztásuk. Bár a fenti oldhatóságokra vonatkozó ismeretek fényében ezek egészségügyi előnyei ellentmondásosak, az idősebbek és az állapotos nők számára mégis javasolt a szedésük.
A multivitaminokat étkezés közben javasolt beszedni (vagy közvetlenül utána). Így tud ugyanis valamennyi vitamin beépülni, ráadásul az elfogyasztott táplálék csökkentheti a felléphető gyomor- és bélrendszeri problémák kockázatát.
A vitaminhiány gyakori tünetei
A vitaminhiány egy tág fogalom. Előfordulhat, hogy csak egy-egy vitamin hiányát mutatja ki a laborvizsgálat, de olyan is, amikor komplex módon érdemes a problémát kezelni. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja magán, végeztessen laborvizsgálatot, majd orvosa tanácsára kezdje el a megfelelő készítmények szedését. A vitaminok fontossága nem csak egy frázis: életminőségünket nagymértékben megváltoztathatja az egészségtudatosságunk.
A-vitamin hiány tünetei
Az olyan emésztőrendszeri betegségek, mint a gluténérzékenység vagy a májcirrózis, befolyásolhatják a szervezet A-vitamin-felszívódási képességét. Az A-vitamin-hiány leggyakoribb tünetei a gyakori fertőzések, a bőrirritáció, az éjszakai vakság vagy a homályos látás.
C-vitamin hiány tünetei
A fejlett országokban jellemzően ritka a C-vitamin-hiány. Ennek ellenére nem lehet készpénznek venni a nyílvánvalóságát. Még az olyan fejlett országban is, mint az USA, – ahol jellemzően sok üres kalóriát fogyasztanak az emberek -, a lakosság 7,1 %-át érinti a C-vitamin hiány. A C-vitamin döntő fontosságú szervezetünk kollagéntermelésében. Hiánya a sérült bőrhöz és a lassan gyógyuló sebekhez kapcsolódik. A gyakori zúzódások (amikről nem is tudjuk, mikor szedtük össze) az egyik leggyakoribb figyelmeztető jele a C-vitamin hiányának.
D-vitamin hiány tünetei
Szervezetünk a napfényt D-vitaminná szintetizálja. Ez elengedhetetlen az immunrendszerünk hatékony működéséhez. A D-vitamin hiánya gyakori megbetegedéseket, csontritkulást és izomfájdalmat okozhat.
A D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunerősítésben és a gyakori légúti fertőzések megelőzésében. C-vitaminnal párosítva minimálisra csökkenti a vírusok és a baktériumon nyálkahártyán történő bejutását.
E-vitamin hiány tünetei
Az E-vitamin antioxidánsként működik, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől. Az E-vitamin-hiány hozzájárul az ideg- és izomkárosodáshoz, amely látásromlást vagy érzésvesztést okozhat a karokban vagy a lábakban.
K-vitamin hiány tünetei
Ha szervezetünkben nincs elég K-vitamin, megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a vérzékenység és a csontritkulás kockázata. A K-vitamin hiánya felnőtteknél általában ritka, a csecsemőket jobban veszélyezteti.
B-vitamin hiány tünetei
A B-vitamin csoport hiánya első sorban az idősebb felnőttek és a terhes nők körében okoz gyakori problémát. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a vérszegénység, a gyengeség és a fáradtság.
Szervezetünk tehát különböző formában hasznosítja és tárolj a különféle vitaminokat. A felszívódáshoz szükséges táplálkozási javaslatokon túl, jó tudni, hogy bizonyos élethelyzetekben nagyobb lehet a vitaminszükségletünk. Az évszakok változása, a friss élelmiszerek ellátottsága, a mentális és a fizikai leterheltségünk mind-mind hatással vannak szervezetünk vitamin raktárjaira.
C-VITAMIN 1000+
OGYÉI notifikációs szám: 29132/2022
4900 Ft
- A C-vitamin antioxidáns hatású, hozzájárulhat a fáradtság csökkentéséhez.
- A csipkebogyó az egyik leggazdagabb természetes C-vitamin forrás.
- Az acerola felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel szemben, csökkenti a gyulladásokat és védi az ereket.
- A kálium-aszkorbát alapú C-vitamin nem okoz gyomorsavat, ezért refluxosok is bátran szedhetik.
- A C-vitamin segíti beépíteni a kollagént a szervezetbe.
MAGNE-B Komplex
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022
7500 Ft
- Pihentető alvás
- Nyugalom és harmónia
- Fáradtság csökkentése
- Jobb koncentrációs képesség
- Energikusság