0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Az alváshiány tünetei és következményei

alváshiány következménye

Az alváshiány romokba dönthet minden egyéb egészségügyi törekvésünket. És ez nem egy drámai kijelentés, hanem puszta tény.

Az egészségügyi szakemberek szerint a jó fizikai és mentális egészség három kulcsfontosságú tényezőtől függ: az egészséges táplálkozástól, a testmozgástól és a minőségi alvástól. Ha nem tudunk elegendő mennyiségűt aludni, vagy csak egy kicsit is megváltozik az alvásminőségünk, máris úgy érezhetjük, hogy minden erőfeszítésünk hiábavaló.

Miért szenvedhetünk alváshiánytól?

Alváshiány akkor fordul elő, ha valaki nem tud rendszeresen eleget és elégséges minőségben aludni. Az emberek gyakran az alvás rovására dolgoznak, szórakoznak vagy fejlesztik magukat, de azt kevesen tudják, hogy még egy napi kialvatlanság is komoly károkat okozhat. Fáradtan könnyebben hibázunk, figyelmetlenné válunk, elveszítjük a kontrolt, és gyengébben teljesítünk.

Az alváshiány másik gyakori oka a krónikus stressz. Emberek százezrei panaszkodnak hazánkban is arra, hogy esténként nem tudják lecsillapítani az elméjüket. csak forgolódnak, és nem jön álom a szemükre. Ezt a jelenséget gyakran a „túlgondolás” jelzővel pecsételik meg, ami mögött az esetek többségében hormonális egyensúly felborulás áll. A stressz hatására szervezetünk extrém mennyiségű kortizol – túlélő – hormont termel. Emiatt este is magas a szintje, amikor pedig a sötét hatására a melatonin hormonnak kellene termelődnie. Ha este magas a kortizol szint, akkor nehezen megy az elalvás, és éjszakai is gyakran megébredünk.

alváshiány és stressz

A hosszútávú alváshiány negatív hatással van a mentális és fizikai egészségünkre. Csökkentheti az életminőséget, és növelheti az olyan egészségügyi problémák kialakulásának a kockázat, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Mennyi alvásra van szükségünk?

Ha ilyen fontos az alvás, mennyit kellene aludnunk?

Természetesen vannak ajánlások az alvás mennyiségére vonatkozóan, de az alvásigény az életkortól és személyenként is változó lehet. Van, aki alapból kevesebb alvással is beéri, más pedig folyton lustálkodna. Emellett az egyéni alvásigény függhet az egészségi állapotunktól és a szokásos napi tevékenységeinktől is.

Rövid távon az alvásigény átmenetileg megnőhet a megerőltető tevékenységek (sport, fizikai munka) után, amikor az ember beteg, vagy amikor felépülünk egy hosszabb alváshiányos időszakból.

A minőségi alvás azonban nem csak az ágyban töltött órák függvénye. Ha időben lefekszünk, és több, mint hét-nyolc órát alszunk, a gyakori éjszakai felébredések miatt könnyen érezhetjük magunkat kimerültnek.

Az alváshiány tünetei

Az alváshiány tünetei változatosak lehetnek attól függően, mekkora az alvásdeficitünk, vagy hogy mennyire vagyunk hozzászokva az alváshiányhoz. A legjellemzőbb tünetek az alábbiak:

napközbeni alvás

Egyéb tünetek, amelyek a rossz alvásra utalnak:

Az alváshiány tünetei

A kutatások szerint az alváshiány az egész test működését érinti, és számos negatív következménye lehet.

Károsodott mentális funkciók

Az alvásdeficit egyik legszembetűnőbb következménye a kognitív képességek károsodása. Csökken az éberség, nehézségekbe ütközik a több feladatos munkavégzés, amelyek miatt nő a hibalehetőségek száma, valamint a munkahelyi és gépjárművezetői balesetek kockázata.
Amikor az alvásvesztés rendszeressé válik, a krónikus alváshiány az idegrendszer megváltozásához, valamint hosszú távú egészségügyi szövődményekhez vezethet, és súlyosbíthatja a meglévő krónikus betegségeket.

Hangulatváltozások

Az alvászavar hangulati változásokhoz vezethet, szorongást vagy depressziót is okozhat. Elegendő alvás nélkül az emberek ingerlékenynek, frusztráltnak és motiválatlannak érezhetik magukat. Az is előfordulhat, hogy nehezen kezelik a változást és érzelmi viharoktól szenvednek. Az alvászavar még az ember önbecsülését is befolyásolhatja. Az érintettek általában kevésbé tolerálják a stresszt, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet.

Gyenge immunrendszer

Az alvás fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához, ezért az alváshiány gyengítheti az immunrendszer működését. Valójában a kutatások azt sugallják, hogy az alváshiányban szenvedők kevésbé reagálnak az influenza elleni védőoltásra, és nagyobb valószínűséggel kapnak el olyan fertőzéseket, mint a megfázás.

álmatlanság és éjszakai evés

Súlygyarapodás

Az elégtelen alvás befolyásolhatja az étvágyat és az anyagcserét is. Az álmatlanságban szenvedők gyakran azon kapják magukat, hogy a késő esti órákban vagy éjjel is esznek, ami idővel szemmel látható súlygyarapodáshoz vezet. Normális esetben éjszaka lelassul az emésztés, és nem érzünk éhséget. Ha nem alszunk, akkor a korgó gyomrunk miatt pedig eszünk. Amennyiben viszont eszünk, úgy testünk az emésztésre koncentrál, ami tovább rontja az elalvási rutinunkat.

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia

Az alváshiány számos hatással van az inzulinérzékenységre. Az egyik az, hogy növeli a kortizol nevű hormon (stresszhormon) szintjét. A magas kortizol szint összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia kialakulásával. Az alváshiány továbbá csökkentheti a leptin nevű hormon szintjét is, amely az éhség és a telítettség érzetének szabályozásáért felelős. Az alacsony leptin szint növelheti az éhséget, emiatt az érintettek többet esznek. A túlzásba vitt étkezés pedig a vércukorszint növekedését vonhatja maga után.

Egészségtelen életmód

Az alváshiányhoz kapcsolódó stressz és fáradtság miatt az emberek gyakran kevésbé motiváltak a mozgásra, és az egészséges ételek helyett gyakrabban nyúlnak az üres kalóriák felé. Az alváshiány ronthatja az érintettek érzelmi egyensúlyát és a mentális egészségét, amelyek mind fontos tényezők az egészséges életmód fenntartásában.

Szívbetegség

Normál alvás közben a vérnyomás olyan módon csökken, amelyről azt feltételezik, hogy támogatja a szív egészségét. Az alváshiány megakadályozza ezt a vérnyomásesést, gyulladást vált ki, növelve a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Felborult libidó

A magas kortizolszint, ami az alváshiány egyik kockázati tényezője, más hormonok felborulását is előidézheti. A férfiak esetében csökkenti a tesztoszteronszintet, ezáltal pedig a szexuális vágyat. A nők szervezetében pedig ösztrogéndominanciát okozhat, ami összezavarja a menstruációs ciklust és premenstruációs szindrómához vezethet. Ezek mind befolyásolják a nők libidóját, és érthető módon nem jó irányban.

Hogyan előzze meg az alvásdeficitet és pihenje ki magát rendesen?

Az alváshiány elkerülése érdekében érdemes hasznos alvási szokásokat kialakítani. A cél az, hogy egy 18 és 64 év közötti ember naponta legalább 7-9 órát aludjon egy huzamban.

Ebben segíthetnek az alábbi alvási rutinok:

Amennyiben ezek ellenére sem javul az alvásminősége, minden esetben keresse fel orvosát, hogy feltárhassák az esetlegesen fennálló, más egészségügyi állapotokat, amelyek álmatlansághoz vezethetnek.

IMMULYN Forte

Az immunerősítők új generációja: antibakteriális, virucid, fungicid
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

8 900 Ft

A „vírusok korában” az Immulyn Forte természetes hatóanyagai erős immunpajzsot húznak a kórokozókkal szemben.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top