0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Az anyaság és a stressz. Hogyan találjuk meg az egyensúlyt?

anyaság nehézségei

Az anyaság csodás dolog, de teljesen kimeríti idegileg a nőket, és ez hatással van az egész családra és az általános teljesítményükre.

A modern nők gyakran 40 év felett találkoznak az anyaság csodás, de egyben idegőrlő állapotával. A társadalmi elvárások változásával párhuzamosan a nők egyre később vállalnak gyereket. Akkor, amikor már van karrierjük, egzisztenciájuk, céljaik, és egy egyébként is változó hormonrendszerük.

A mai anyák nagy része dolgozik, gyerekeket nevel, próbálják fenntartani az egészséges életmódot és a társadalmi életüket is. Ezért a mindennapokban számos kihívással szembesülnek, amelyek hatással vannak az érzelmi és fizikai állapotukra.

Ebben az írásban bemutatjuk, hogyan éli meg az anyaságot egy nő, hogyan jut el idővel az idegösszeomlás határához.

Az anyaság már reggel megadja az extra magas feszültséget

Az anyaság egyik legnehezebb része, hogy sosincs elég az időből. A gyermekes nők reggelente korán kelnek, hiszen nem csak a saját, de a családjuk útnak indítása is az ő feladatuk többnyire. Ébresztik a gyerekeket, reggelit készítenek, uzsonnát pakolnak, miközben többször is emlékeztetik a gyerekeket a mosakodásra, az öltözködésre, a táskáik bepakolására. És akkor még nem tettek magukért semmit. Pedig be kellene szárítani a hajukat, egy sminket se ártana feldobni, hiszen munkába mennek ők is. Már kora reggel extra magas a kortizol szintjük, és feszülten indul a napjuk. Bár mindenkiről gondoskodnak, gyakran ők azok, akik reggeli nélkül indulnak el, és az autóban kapnak be néhány falatot. Vagy teljesen kimarad a reggeli a napi rutinjukból.

anyaság, stressz

Anyaság és a munka

Az anyák számára a másik nagy kihívás a munka. Sajnos csak igen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy fő állású anyák legyenek. A legtöbb anya a reggeli gyerekfuvarozás után épp, hogy beesik a munkahelyére. Mindegy, hogy 4-6 vagy 8 órában dolgoznak, a munkaidő egyenlő az idővel való versenyfutással. Az elvárások velük szemben is ugyan olyan magasak, mint másokkal, de nekik már reggel azon jár a fejük, hogyan érnek oda időben a gyerekért az iskolába, mikor oldják meg a napi bevásárlást, a különórákra való rohanást. Akinek iskolás korú gyereke van, annak naponta többször is felmehet a pumpa a Kréta értesítések miatt. A felszereléshiány, a házifeladathiány, egy közelgő témazáró kiírása pillanatok alatt szívdobogást okozhat. Közben pedig dolgozni kell, hiszen nem hiányozhat a pénz a családi kasszából. Az anyaság ilyenkor nem tűnik jó mókának, mivel rettenetesen nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a család között. Ez állandó feszültségben tartja a nőket.

Anyaság, stressz, egészség

Az anyák életének középpontjában a család áll, és a gyerekekkel kapcsolatos feladatok sok energiát igényelnek. A nőknek általában nincs idejük pihenni vagy kikapcsolódni a családi kötelezettségek miatt. Az idő korlátozott, és a teendők végtelennek tűnhetnek. Sokszor azon kapják magukat, hogy már nem találkoznak a barátnőikkel, nincs idejük tornázni, fodrászhoz menni. Úgy érezhetik, hogy az életük csupa lemondás. A veszteség és az önmagukra fordítható idő hiánya csak fokozza a belső feszültséget.

A nők azonban nagyon erősek, és sokáig el tudják hitetni a környezetükkel, hogy minden rendben van velük. Állandó mosolyukon nehéz átlátni. Egészen addig, amíg egyszer csak robbannak. Az, hogy kinél mikor jön el ez a pillanat, változó, de az biztos, hogy a kevés alvás hatással van az érzelmi és a fizikai állapotukra.

Amikor elpattan a húr, a nők egy teljesen más arcukat mutatják. Az anyaság mámorító érzése mintha elillanna, és helyébe lép az apátia, a depresszió, az ingerlékenység és a türelmetlenség. A környezet azonban nem tudja mindig lekövetni a „hirtelen jött” változást. A szemrehányások, az elvárások tovább tetézik az anyákban felgyülemlett feszültséget, ami életük minden területén látható. Konfliktusokat okozhat a párkapcsolatban és a munkahelyen is.

anyaság, stresszkezelés

Ezért fontos, hogy az anyák tudatosan kezeljék a stresszt és a kimerültséget. Időt kell szánniuk az öngondoskodásra, a pihenésre és a kikapcsolódásra. Az egészséges életmód, a testmozgás, a minőségi és rendszeres táplálkozás szintén segíthetnek az egészség megőrzésében és a stressz kezelésében.

Jó tudni, hogy az anyaság nem egyenlő az önfeláldozással. Tudni kell segítséget kérni, hiszen senkinek sem érdeke, hogy kidőljenek az anyák. Lépjen a fékpedálra kicsit! Ha ön is ebben a cipőben jár, kérjen támogatást a családjától, párjától, a barátoktól. Amennyiben már nem tud megbirkózni a lelki nyomással, szakemberhez is fordulhat.

Milyen hormonális változás idézi elő az anyák teljes kimerülését?

Az anyasággal együtt járó végkimerülés a kortizol nevű hormonnal hozható összefüggésbe. A kortizol az úgynevezett túlélő hormon, amit a mellékvese termel. Ennek normális esetben reggel a legmagasabb a szintje.

Mivel az anyák már reggel extrém kihívásokkal küzdenek meg, úgy érezhetik, hogy pattanásig feszülnek az idegeik. Ez azért van, mert nagyon magas a kortizol szintjük. Ha folyamatos stresszben vannak, akkor állandóan magas a kortizol szint, ami számos negatív hatást gyakorol a szervezetre. Többek között azt, hogy este nem termel elég melatonint a test, ezért nem tudnak elaludni. Egyfolytában jár a fejük, gondolkodnak, az éjszaka pedig álmatlanul, forgolódva telik alig pár óra alvással.

kiégés, anya

Ha ez az állapot sokáig fennáll, egy idő után kimerül a mellékvese, és nem termel már kortizolt. A nők testében pedig egy olyan hormon van, amit kortizollá tud alakítani a szervezet, ez pedig a progeszteron. Amennyiben ez a folyamat elkezdődik, láncreakcióban borul fel a nők hormonrendszere. Kialakul az ösztrogéndominancia, ami hatással van a menstruációs ciklusra és az általános női egészségre. Sokan számolnak be ilyenkor hirtelen hízásról, libidóvesztésről és depresszióról. De ez még nem minden. Ez a folyamat hatással lehet az inzulinra, a pajzsmirigyre, az anyagcserére vagy akár az agyalapi mirigy működésére.

A teljes hormonális felborulás súlyos állapotokat okozhat, valamint elhízáshoz vezethet, ami már csak hab a tortán.

Az állandó stressz és a magas kortizol szint hatására legyengülhet az immunrendszer, ami növeli a fertőzések és betegségek kockázatát. Valamint megváltozhat az idegrendszer működése is, ami pedig hatással lehet az érzelmi és mentális egészségre.

Van kiút az anyaság és a stressz mókuskerekéből?

Abszolút.

De először fel kell ismerni, hogy nem lehet egy fenékkel száz lovat megülni. A gyerekek, a férj, vagy a főnök nem attól lesz boldog vagy elégedett, ha szétesni lát egy nőt. Az anyaság lehet kevésbé fárasztó is, ha tudatosan állunk hozzá úgy, hogy közben nem veszítjük el az önmagunkkal való jó kapcsolatot.

Kérjen tehát segítséget, és helyezze megát a piramis csúcsára! Egyen rendszeresen, mozogjon, töltsön minőségi időt magával, párjával és a barátaival. A hormonrendszer normalizálásához fogyasszon olyan adaptogén gyógynövényeket – mint például az Ashwagandha és a Bacopa Monnieri -, amelyek természetes módon hozzák egyensúlyba a felborult rendszert mellékhatások nélkül. Legyen nappal fókuszált és éber, este pedig pihenje az igazak álmát!

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top