0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

B1-vitamin hatása: vajon mire jó a tiamin?

b1 vitamin

A B1-vitamin egy rendkívül fontos mikrotápanyag, amely szervezetünk számára létfontosságú a normál működéshez és az egészséges élethez.

A vitaminok és egyéb mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, mivel elengedhetetlen szerepet játszanak a test egészséges működésében.

Az egyik csoportot a nyomelemek és ásványi anyagok alkotják és kritikus jelentőséggel bírnak — a kalcium például a csontok és fogak egészségéhez szükséges, míg a vas a vérben történő oxigén szállításban vesz részt.

A vitaminok a másik csoportot jelentik — ezek különféle kémiai szerkezetű, organikus molekulák, melyek támogatják az immunrendszert, valamint részt vesznek az energiatermelésben és sejtregenerációban is.

Ezen létfontosságú tápanyagok hiánya súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a fejlődési rendellenességeket és krónikus betegségeket is.

Az alábbiakban a vitaminokat, azon belül is a B1-vitamint vesszük górcső alá!

B1-vitamin hatása: Mire jó?

Azt már tudjuk, hogy mi a kalcium és a vas szerepe — de vajon mi a B1-vitamin hatása, mire jó, és mi történik, ha nem jutunk hozzá a megfelelő mennyiségben?

A B1-vitamin, más néven tiamin, egy vízben oldódó vitamin, ami elengedhetetlen az emberi szervezet számára. A szervezet nem képes önmaga előállítani, tehát táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinnünk. Miért olyan fontos?

  • Energiametabolizmus: A B1-vitamin alapvető szerepet játszik a szénhidrátok energiává alakításában, mivel segíti a glükóz átalakulását energiává.

  • Idegrendszer: A tiamin elengedhetetlen az idegrendszer normál működéséhez. A B1-vitamin segít előállítani az acetilkolin nevű neurotranszmittert, amely az idegingerületek továbbításában vesz részt.

  • Szív és érrendszer: Segít a szív és az érrendszer egészséges működésében, mivel részt vesz az izmoknak (beleértve a szívizmot is) a táplálék energiává alakításában.

A B1-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákat okozhat — akár szívproblémákat és idegrendszeri zavarokat is. A hiány tünetei közé tartozik a fáradtság, gyengeség, izomgyengeség, memóriazavarok, étvágytalanság és súlyos esetben szívproblémák is.

Miben van B1-vitamin?

b1 vitamin hatasa mire jo

A B1-vitamin többféle élelmiszerben is megtalálható.

A teljes kiőrlésű gabonatermékek például, mint a barna rizs és a teljes kiőrlésű kenyér, jó forrásai ennek a vitaminnak.

A hüvelyesek, mint a bab és a borsó, szintén nagy számban tartalmaznak B1-vitamint.

Az diófélék, mint a mandula és a mogyoró, továbbá az olajos magvak, mint a napraforgómag és a lenmag, szintén jó források.

A sertéshús különösen gazdag B1-vitaminban, de más húsok, mint a baromfi és a marhahús is tartalmaznak tiamint.

Bizonyos zöldségek, például a spenót és a spárga, valamint a gyümölcsök, mint a narancs és az eper is hozzájárulnak a B1-vitamin beviteléhez.

A tiamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása segít megelőzni a vitaminhiányt és hozzájárul az általános egészséghez. A legjobb forrás mindig a természetes, teljes értékű táplálék, ám érdemes lehet táplálékkiegészítőket is hozzáadni a napi étkezéseinkhez, hiszen a megfelelő mennyiséghez szükség lehet rájuk. A különböző B-vitamin komplexek vagy kimondottan B1-vitaminok nagyban elősegíthetik, hogy pótoljuk szervezetünk B1-vitamin napi szükségletét, a vízben oldódó hatása miatt pedig a túladagolás esélye is minimális a zsírban oldódó vitaminokhoz képest.

B1-vitamin napi szükséglet, túladagolás

Mint minden élelmiszer, makro- és mikrotápanyag esetében, úgy a B1-vitamin napi szükséglete is nagyban függ az életkortól, nemtől és egyéb tényezőktől (pl.: sport).

Általánosságban elmondható, hogy a felnőtt nőknek naponta körülbelül 1,1 mg, míg a felnőtt férfiaknak 1,2 mg B1-vitaminra van szükségük. A terhes és szoptató nők napi szükséglete valamivel magasabb, körülbelül 1,4 mg.

Ami pedig a B1-vitamin túladagolását illeti, ahogy azt már említettük, mivel ez egy vízben oldódó vitamin, a szervezet könnyen eltávolítja a felesleget a vizeleten keresztül, így a túladagolás rendkívül ritka. Azonban, nagyon magas dózisokban (például több száz milligramm naponta) fogyasztva néhány ember mellékhatásokat tapasztalhat, például bőrkiütéseket vagy emésztési zavarokat — de ezek általában enyhék és átmenetiek.

Ugyanakkor — és ez minden táplálékra vagy készítményre vonatkozik — érdemes lehet egy orvossal vagy egészségügyi szakemberrel is konzultálni, mielőtt nagy dózisú étrend-kiegészítőket kezdünk szedni.

Összefoglalás

A B1-vitamin tehát egy esszenciális tápanyag, amely kulcsszerepet játszik az energiametabolizmusban, az idegrendszer működésében, és a szív egészségének fenntartásában.

A tiaminhiány komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben juttassuk be a szervezetbe, egészséges táplálkozás vagy étrend-kiegészítők révén.

Ebben nagy segítséget nyújthatnak az Avian termékei, melyek között a B-vitamin komplextől kezdve a különböző immunerősítőkön át egészen a női- és férfi egészségig minden megtalálható.

MAGNE-B Komplex

A jó hangulat építőköve.
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

7 500 Ft Áfával

A Magne-B Komplex kizárólag olyan természetes nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nem okoznak függőséget. Napi 2×1 kapszula szedése javasolt.
Shopping Cart
Scroll to Top