0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

C-vitamin: minden, amit tudnia kell róla

C-vitamin források

Bár a C-vitamin az egyik legismertebb vitamin, amely a köhögés elleni készítményektől a bőrszérumokig mindenben megtalálható, az emberi egészség szempontjából nem volt mindig nyilvánvaló.

Az az elképzelés, hogy a túléléshez az emberi szervezetnek többre van szüksége, mint a makro-tápanyagokra (fehérjékre, szénhidrátokra és zsírokra) a 20. század elején került kiemelt reflektorfénybe. Az erre irányuló kutatások során a C-vitamin a 2. volt a tiamin (B1-vitamin) után, amelyet izoláltak. Felfedezése Szentgyörgyi Albert nevéhez fűződik. Ma már tudjuk, hogy a C-vitamin nem hiányozhat a mindennapi életünkből, de vajon tudunk-e róla eleget?

Írásunkban összegyűjtöttünk minden olyan értékes információt, amelyeket tudnia kell erről a létfontosságú vitaminról.

c-vitamin

 

Mi a C-vitamin, és miért van rá szükség? 

Az L-aszkorbinsav vagy egyszerűen csak aszkorbinsav néven ismert C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet az emberi szervezet – a legtöbb állattal ellentétben – nem tud előállítani. Ez azt jelenti, hogy a C-vitamint az étrendünkkel kell bevinnünk. A C-vitamin az egyik legfontosan antioxidáns, amely segít megvédeni a sejtjeinket a betegségekkel, az öregedéssel és az olyan környezeti kitettségekkel szemben, mint például az UV sugárzás.

Napjainkban egyre többet lehet hallani a kollagén fogyasztásának fontosságáról. Arról azonban kevesebbet beszélnek, hogy a kollagén előállítása C-vitamin nélkül elképzelhetetlen. A C-vitamin tehát a kollagénen keresztül hozzájárul a sejtek és a szövetek helyreállításához.

De minden funkciója közül a C-vitamin az immunerősítésben betöltött szerepéről ismert. Hiányában gyengül az immunitás és fogékonyabbá válunk a gyakori megbetegedésekre (vírusos, bakteriális, gombás). A C-vitamin ugyanis támogatja azokat az immunsejteket, amelyek felismerik és megsemmisítik a kórokozókat. És bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a C-vitamin megelőzi a megfázásos betegségeket, a tapasztalatok szerint segít lerövidíteni a lábadozási időt abban az esetben, ha rendszeresen és folyamatosan szedjük.

Az immunitásban betöltött szerepe mellett a C-vitamin szerepet játszhat számos krónikus betegség megelőzésében vagy kockázatának csökkentésében. A kutatások azt mutatják, hogy a C-vitaminban gazdag étrendet követő emberek körében kisebb a tüdő-, az emlő-, és a vastagbélrák, valamint a szívbetegség aránya.

Ez a vitamin, amiből szinte sosem elég a szívünket is támogatja. Kimutatták, hogy rendszeres szedése mellett csökken a magasvérnyomás, és ez a tulajdonsága különösen a 60 év feletti férfiak számára jelent jó hírt.

c-vitamin

 

C-vitamin hiány tünetei 

 

A középkor hajós felfedezőit egy titokzatos ’járvány’ tizedelte, ami miatt Vasco de Gama legénysége 68, Magellán pedig 90 %-át veszítette el a 15-16. században. Pedig, ha tudták volna, hogy egy kis citromlé is segített volna rajtuk! A skorbut, azaz a C-vitamin hiány a friss zöldségeket és gyümölcsöket nélkülöző hajósokat teljesen kimerítette. Letargia, láz, kínzó görcsök, sorvadó és vérző fogíny, gyógyulni nem akaró sebek, majd keserves vég vitte el őket sorra. 1747-ben James Lind hajóorvos egy porosz tudós hatására kísérletet tett egy speciális diéta kipróbálásárfa, ami citromlevet, ecetet, almabort, narancsot is tartalmazott. Azok, akik részt vehettek a kísérletben, szerencsésen megmenekültek. Lindt évekkel később egy hosszú lélegzetvitelű tanulmányt is írt a kísérletről, majd citromlé koncentrátumot fejlesztett, ám abban gyorsan lebomlott a C-vitamin. Ennek ellenére sokáig abban a hitben éltek, hogy testmozgással megelőzhetők ezek a tünetek. Szentgyörgyi Albert felfedezését követően viszont már mindenki tudja, hogy a C-vitamin hiány friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, vitamin készítménnyel vagy akár savanyított káposzta fogyasztásával megelőzhető.

Napi 10 mg C-vitamin elég lenne a hiányállapot megelőzésére 

 

Az élet fintora, hogy napi 10 mg is elég ahhoz ebből a vízoldékony vitaminból, hogy megakadályozható legyen a skorbut kialakulása. Ennek ellenére lesújtó statisztika jellemzi még Amerikát is, ahol a lakosok 7,1 %-a szenved C-vitamin hiányban. Nem lehet tehát eleget foglalkozni a C-vitamin pótlás fontosságával, hiszen ez egész egészségi állapotunkra hatással van.

c-vitamin

Élelmiszerek magas C-vitamin tartalommal 

 

 A legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint, de mindegyik közül kiemelkednek az alábbiak. A listában egy csészényi mennyiség C-vitamin tartalmát vizsgáltuk meg.

1 csésze paradicsomlé: 170 mg

1 csésze narancslé: 124 mg

1 csésze piros és zöld kaliforniai paprika darabolva: 118 mg

1 csésze eper: 88,2 mg

1 db közepes narancs: 82,7 mg

1 csésze grapefruitlé: 76,5 mg

1 db kiwi gyümölcs: 64 mg

1 csésze brokkoli: 69,4 mg

Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin hőérzékeny, így a legtöbbet akkor hozzuk ki az élelmiszerekből, ha nyersen, vagy csak minimális hőkezelés után fogyasztjuk ezeket.

Mennyi az ajánlott napi C-vitamin adag? 

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami a vizelettel együtt folyamatosan távozik oxalát formában (ez a vesekő egyik alkotóeleme). A napi ajánlott mennyiséget tekintve azonban szinte mindenhol ellentétes információkat olvashatunk. A hivatalos napi ajánlás 80 mg, ennek ellenére 1000-2000 vagy ennél nagyobb mg-os készítményekkel találkozhatunk a patikákban vagy az étrendkiegészítő webáruházakban.

Hogy lehetséges ez? Miért lehet jó választás a több az ajánlottnál?

 

A megértéshez segíthet az a tény, hogy maga Szentgyörgyi Albert – a C-vitamin izolálója – napi 1000 mg-ot szedett. Betegség esetén jelentősen megemelte a napi mennyiséget, idősebb korában pedig már 8-10 000 mg-ot is elfogyasztott belőle. Ahhoz tehát, hogy a C-vitamin hiány ne okozzon a szervezetünk számára működési alapproblémát, napi 80 mg-ot ajánlanak az orvosok.

c-vitamin

Erre + 50-50 mg-ot rá lehet számolni, ha valaki dohányzik, intenzíven sportol, állapotos vagy szoptat, illetve immungyengeséggel járó betegségen szenved

 

 Mivel a C-vitamin kiemelt szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, egy egész évben megemelt mennyiségű pótlás hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a gyakori betegségeket (például az influenzát).

Ajánlott napi C-vitamin adag testsúly kilogrammra számítva

 

Egy másik számítás testsúly kilogrammonként határozza meg a napi mennyiséget. Eszerint test-kilogrammonként 6-8 mg (egy 60 kilós nőnél ez napi 360 mg) elfogyasztása már látható változásokat mutathat a bőrön, a hajon vagy a fogak minőségén. Minél jobban megemeljük ezt a mennyiséget, annál energikusabbak és ellenállóbbak lehetünk az általános betegségekkel szemben is.

7 érdekesség a C-vitaminról 

 

Segít a vérszegénység gyógyításában

Az úgynevezett anémia vashiány esetében fordul elő. A legtöbb vérszegénységben szenvedő ember fáradtnak érzi magát, és látszólag ok nélkül vágyik a jégre. Az egyik vasfajta, az úgynevezett nem-hem vas kevésbé vagy egyáltalán nem szívódik fel az emésztés során. A nem-hem vas növényi forrásokban fordul elő (hüvelyesekben, diófélékben, spenótban, illetve tojás és tejtermékekben). Ezek C-vitamin jelenlétében egy új vegyületet képezve fel tudnak szívódni. Vegánoknak és vegetáriánusoknak ezért kifejezetten ajánlott az emelt C-vitamin fogyasztása.

Csökkenti az öregedés hatásait

Ha az öregedés jelét észleli magán, különösen a szeme környéki ráncokat, figyeljen! A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén szintézisben. Amellett, hogy kisimítja mimikai ráncokat, segíthet az ízületi gyulladások csökkentésében is.

Főszerepet játszik a gyógyításban

Az antibiotikumok általános használatát megelőzően számos orvos használta a C-vitamint a betegek gyógyítására. Az 1940-es években egy Frederick Klenner nevű orvos meggyógyította a bárányhimlőt, a tetanuszt, a mumpszot, a kanyarót és a gyermekbénulást: mindezt C-vitamin-terápia alkalmazásával.

Az utolsó pillanatban már nem segít

Amennyiben egy influenzás vagy egyéb légúti megbetegedés első tüneteikor kezdi el szedni, hiábavaló lesz a próbálkozása. Amennyiben folyamatosan nagyobb dózisban szedi, lecsökkentheti a betegség lefolyási idejét és enyhítheti a tünetek súlyosságát.

Hozzájárulhat a rákos betegségek megelőzéséhez

Számos tanulmány összefüggést mutatott ki a rákmegelőzés és a magas dózisban szedett C-vitamin között. Ez azzal a ténnyel kapcsolatos, hogy a C-vitamin olyan erős antioxidáns, amely csökkenti a sejtkárosodást. Nagy mennyiségű szedését a daganatos megbetegedések kezelése alatt és után is alkalmazzák.

Segít a zsírégetésben

 

c-vitamin

 A C-vitamin szükséges a megfelelő zsíranyagcsere folyamatokhoz is. Ez a vitamin alapvetően lehetővé teszi, hogy a szervezet zsírt használjon fel üzemanyagként. Azt is kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni az étvágyat, ami súly- és zsírvesztéshez vezethet. Ez azonban csak folyamatos használat mellett valósulhat meg.

Nem működik jól minden gyógyszerrel

A C-vitamin pótlás fontos, de egyes gyógyszerek szedése mellett veszélyes is lehet. Egyes gyógyszereket, például, niacint, hormonokat, valamint véralvadást gátló gyógyszereket, sztatinokat, kemoterápiás szereket és bizonyos antidepresszánsokat nem szabad nagy dózisú C-vitaminnal kombinálni. Amennyiben krónikus betegsége van, konzultáljon orvosával, mielőtt C-vitamint kezdene szedni.

A vitaminokat és az ásványi anyagokat gyakran alul értékelik a hagyományos orvoslásban. Holott csak a C-vitaminra vonatkozó tények rengeteg kiaknázatlan lehetőséget mutatnak minimális mellékhatással.

Igaz a gyógyszerek sok esetben gyorsabban hatnak, de ha hajlandó időt szánni a vitaminok és egyéb hatóanyagok megismerésére, számos előnyüket fogja megtapasztalni. És bár nehéz a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele pusztán az étrenden keresztül, az étrend-kiegészítők és a vitamin készítmények remek lehetőséget jelentenek a hiányállapotok pótlásra.

Források: 1234, 56

 

C-Vitamin 1000+ (60 db)

a csipkebogyó és az acerola erejével

4 900 Ft

Shopping Cart
Scroll to Top