0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Egészséges életmód: 10+5 tipp a fenntartható életmódváltáshoz

fenntartható életmódváltás

Az egészséges életmód szinte mindenki újévi fogadalmában szerepel. Egyre többen törekednek életminőségük javítására, hiszen a kórokozók, a genetika és az egyéb környezeti tényezők mellett egyre nagyobb nyomást gyakorol ránk a stressz is.

Az életmódváltás azonban csak akkor lehet eredményes, ha napi szinten fenntartható és nem pakol ránk megvalósíthatatlan terheket.

Írásunkban most 10 +5 tippet adunk a fenntartható életmódváltáshoz, amivel könnyebben megvalósítható bárkik számára az egészséges életmód kialakítása.

10+5 tipp az egészséges életmód sikeréhez

Találja meg a miért-jét

Az életmódváltás legnagyobb motivációja a saját miért-ünk megtalálása. Mindegy, hogy január 1-én teszünk fogadalmat az életmódváltásra vagy június 14-én, ha megtalálja a legmélyebb célját, mindig motivált és pozitív maradhat a változás során. A célok kitűzésekor érdemes az általános egészségi állapotunkra vagy az életmódunkra összpontosítani. Cél lehet a súlyvesztés, hogy ne okozzon problémát a mozgás és több időt tölthessünk a szeretteinkkel, vagy a hobbijainkkal. Szintén cél lehet az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hogy ne veszítsünk a lendületünkből, az eredményességünkből, mert meg szeretnénk tartani a munkánkat. Valójában a legerősebb miért-ek segítenek az új és tartós szokásaink kialakításában.

Haladjon lépésről-lépésre

Az egészséges életmód kialakítása rengeteg időt és türelmet igényel. Egyszerűen képtelenség mindent egyszerre megvalósítani, mert pár hét után belefulladunk a magunkkal szemben tett elvárásokba. Általánosságban 21 nap szükséges egy-egy újabb szokás beépítéséhez az életünkbe. Egészségi állapotától függően ezért készítsen egy prioritási listát, és a szerint haladjon lépésről-lépésre.

Az első szokások között szerepelhet például a heti 2-3 alkalmas könnyű testmozgás beiktatása vagy a vitaminok szedése. Kezdje el erősíteni immunrendszerét és idegrendszerét, hogy könnyebben vegye a mindennapos akadályokat.

tudatos életmód

Tűzzön ki elérhető célokat

Az életmódváltás óriási őszinteséget igényel saját magunkkal szemben. A sikerek elérése lehetetlen reális célok kitűzése nélkül. Vegyük például a testmozgás szerepét az életmódváltásban. Ha ön sohasem futott, irreális olyan célt kitűzni, hogy nulláról indulva fél éven belül lefusson egy fél maratont. Sokkal motiváltabb marad, ha belő egy 4-5 kilométeres távot, amit hónapról-hónapra fokozatosan ér majd el. Ha az első napokban csak pár száz métert sikerül lefutnia, az is siker, hiszen sokkal több, mint a semmi.

Kövesse nyomon az előrehaladását

Az egészséges életmód kialakításának az egyik első számú kudarca, ha nem követjük nyomon a fejlődést. Amennyiben nem látjuk és értékeljük a legapróbb sikereket sem, nem fogjuk látni, hol tartunk és meddig szeretnénk eljutni. A naplóírás tökéletes megoldás erre, mivel dokumentálni tudjuk vele, mikor mi történt. Látjuk, mi működik és mi nem, ezáltal képesek leszünk tanulni a kudarcainkból is.

Legyen egy cinkostársa

Az egészséges életmódra való átállás egyedül gyötrelmes lehet. De ha sikerül találnia egy elkötelezett barátot, akivel együtt élheti meg a változás minden kudarcát és sikerét, sokkal kitartóbbá válik. Egy életmódváltó barát sorsfordító lehet az életünkben. Bíztathat, elszámoltathat, motiválhat. És nem utolsó sorban meg lehet vele beszélni a nagy ’utazás’ minden pillanatát, mivel ő is ugyanazon megy át.

egészséges életmód, sport

Legyen napi rutinja

Tervek nélkül nem lephet lépést tartani a célok elérésével. Pontosan tudnia kell, mikor lesz ideje a testmozgásra, mikor intézi el az egészséges életmódhoz szükséges bevásárlásokat, a nap mely szakában fogja elkészíteni az ön számára ideális ételeket. A kapkodás és a szervezetlenség nem kedvez a látványos eredményeknek. Legyen terve!

Alakítson ki fenntartható szokásokat

Egyszerűen irreális azt feltételezni, hogy az életmódváltás során minden pillanatban a motiváció csúcsán lesz. Ahogyan az élet, az egészséges életmód is egy hullámvölgy: hepehupa. Éppen ezért érdemes olyan szokásokat beiktatni, amiket a legrosszabb napokon is meg tud valósítani.

Ilyen változások viszonylag könnyen megvalósíthatók az étkezés tekintetében. A reggeli szendvics helyett (szénhidrátbomba) egyen extrudált kenyeret állati vagy növényi fehérjével. Az édesség utáni sóvárgást csoki helyett friss vagy aszalt gyümölccsel (egy kis natúr mogyoróvaj azért belefér) csillapítsa. Szedjen vitaminokat és étrend-kiegészítőket, hogy biztosítani tudja a napi vitamin és ásványianyag pótlását. Nézze meg, mi önnek a kényelmes és kivitelezhető, és ha megvan, ragaszkodjon hozzá!

Lassan vezessen be egy-egy új szokást

Az új szokások kialakítása időbe telik és a leggyorsabb út általában nem hozza meg a várva-várt sikert. Éppen ezért az életmódváltás során nem a gyorsaság a legfontosabb szempont. Alakítson ki olyan új szokásokat, amelyek kényelmesek, megfelelnek az ön tempójának és életmódjának, valamint amiket a nehezebb napokon is fenn tud tartani. Adjon elég időt magának, kezdje a változást apránként, hogy elégedett lehessen a végeredménnyel.

Az immunerősítés terén az egyik legnagyobb tévhit, hogy csak a hideg idő beálltával van rá szükség.

Immunrendszerünk valójában akkor tudja ellátni a feladatát, ha folyamatosan erősítjük.

egészséges táplálkozás előnyei

Találja meg az ön számára ideális táplálkozást

Napjainkban Dunát lehet rekeszteni a diétákból. Ám amig valami működik egyeseknél, az másoknál ronthat az alaphelyzeten. Minden ember anyagcseréje másképp működik, és az ételekre is eltérően reagálhatunk. Ha ön azt a célt tűzte ki, hogy fogyni szeretne anélkül, hogy tápanyaghiányos állapotba kerüljön, három dolgot tehet. Végeztessen el egy túlsúly laborvizsgálatot, ami segíthet kideríteni a felszedett extra kilók mögötti okokat. Majd a laboreredményekkel a kezében látogasson meg egy professzionális táplálkozási tanácsadót, aki segít megtalálni az önnek ideális diétát. A személyre szabott étkezést pedig támogassa meg immunerősítőkkel és vitaminokkal, mert az alapélelmiszerek sajnos nem tudják fedezni a napi vitaminszükségleteket.

Jó, ha tudja!

A kutatások szerint a nőket jobban érinti a vitaminhiány, méghozzá olyan szinten, hogy átlagosan 15-ből 8 nő vitaminhiánnyal küzd a fejlett világban.

A teljes képet nézze

Az egészséges életmód kialakítása olyan, mint egy puzzle. Sok darabnak kell összeállnia, hogy teljes legyen a kép. Amennyiben a kirakósjátéknak csak egy részére fókuszál, elveszik az összkép. Fizikai, mentális és érzelmi állapota hatással van az életmódváltással kapcsolatos sikereire és kudarcaira. Ezért fontos megérteni ezek szinergiáját a nagy életmódváltó terv elkészítése előtt.

5 alapszabály az egészséges életmód fenntartásához

1 Alvás

Egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Pihentető alvás közben a szervezetnek van ideje regenerálódni és feltöltődni. Ez az idő elengedhetetlen az életmódváltás sikeréhez. Az alváshiány ingerlékenységhez, sóvárgáshoz és fáradtsághoz vezethet, amelyek mind meghekkelik a sikeres életmódváltást.

minőségi alvás

2 Hidratálás

A víz a legtöbb testi funkció kulcsa. Hidratáltság nélkül sem a teste, sem az elméje nem fog együttműködni az életmódváltási törekvéseivel. Szóval, fogjon egy nagy kulacsot, töltse meg vízzel és hidratáljon!

3 Stressz

Azáltal, hogy gondoskodik a testéről, tudattalanul azt közli az agyának, hogy rendben van. Ezáltal automatikusan csökken a stressz szintje. Az új és pozitív változást hozó életmódbeli szokások általánosságban javítják a stresszkezelési rendszerét, ami már önmagában egy hatalmas siker. Az állandósult stressz ugyanis olyan hormonális és mentális problémákhoz vezethet, amelyekkel sokkal nehezebb megküzdeni, mint az életmódváltással.

4 Táplálkozás

A táplálkozás fontos eleme a kirakósnak. Amikor minőségi tápanyagokkal töltjük fel a szervezetünket, sokkal könnyebb és vidámabb az új szokásainkra koncentrálni. Ezzel ellentétben az üres kalóriák fogyasztásával egyszerűen leesünk az életmódváltó kocsiról és összeomlunk. Összpontosítson tehát az ön számára ideális minőségi étrendre, amelyet kivitelezni tud a mindennapokban.

5 Testmozgás

Aktívnak lenni egyet jelent a fizikai és a mentális egészséggel. A rendszeres mozgást sokan az edzőtermi gyakorlatokkal vagy a megterhelő mozgásformákkal azonosítják. Holott számos olyan módszer létezik, amit bárhol – akár otthona kényelmében is – elvégezhet. A rendszeres séták, a könnyed kerékpározás, táncolás a kedvenc zenelistánkra, a hétvégi túrázások vagy egy kellemes úszás tökéletesen megfelelnek teste aktívan tartásához.

Az egészségi állapota közvetlen hatással van az eredményességére, de még a kapcsolataira is. Amikor a szervezete nem 100 %-osan működik, nem tudja kihozni magából a maximumot az élet egy területén sem. Reménykedhet abban, hogy javul a helyzet a nyomás csökkenésével (nem fog), de ha sikerül az egészséges életmódot beépíteni az életébe hosszútávon, meg fog lepődni, mi mindenre lesz képes.

IMMULYN Forte

Az immunerősítők új generációja

8 900 Ft

Az IMMULYN egy magyar fejlesztésű, 7 természetes és prémium minőségű hatóanyagot tartalmazó immunerősítő étrend-kiegészítő  
Shopping Cart
Scroll to Top