0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Érdekességek a vízben oldódó vitaminokról

vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminok kiemelt szerepet játszanak az emberi test egészségének fenntartásában, és számos létfontosságú funkcióban vesznek részt. Ahogyan az elnevezésükben is szerepel, vízben oldódnak, így nem halmozódnak fel a testünkben, hanem a szükségletünknek megfelelő mennyiségben folyamatosan kiürülnek a vizelettel. Emiatt a vízben oldódó vitaminokat rendszeresen pótolnunk kell az ételeinkkel és étrend-kiegészítőkkel, hogy biztosítani tudjuk szervezetünk megfelelő működését.

A vízben oldódó vitaminok és fajtáik

A vízben oldódó vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) és a C-vitamin. Ezek a vitaminok számos élelmiszerben megtalálhatók, például a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, tejtermékekben, húsokban és halakban. Rendszeres fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetünk optimális működéséhez.

Nem mindegy azonban, milyen feldolgozott formában fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket. Az ételek főzése és párolása ugyanis csökkenti a vízben oldódó vitaminok mennyiségét. Bár bizonyos alapanyagokat nem lehet hőkezelés nélkül fogyasztani, érdemes arra törekedni, hogy amit lehet, nyersen együnk (zöldségek és gyümölcsök például).

Amennyiben nem szeretne a vitaminhiány következményeitől szenvedni, pótolja a vízben oldódó vitaminokat étrend-kiegészítőkkel.

vitamin saláta

A vízben oldódó vitaminok azonban nem csak az egészségünk fenntartásában játszanak fontos szerepet, hanem segítenek a testünk hidratálásában is. A vízben oldódó vitaminok a vízzel együtt fogyasztva segítenek a szervezetnek megtartani a víz egyensúlyát. A hidratáció kulcsfontosságú a testünk számára, mivel hatással van az anyagcsere folyamatokra és a testhőmérséklet szabályozásában.

A C-vitamin, a legismertebb vízben oldódó vitamin

Az egyik legismertebb vízben oldódó vitamin, a C-vitamin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így védi a sejteket a káros szabadgyökökkel szemben. Fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, valamint elősegíti a vas, a cink és a réz felszívódását.

Emellett kulcsszerepet játszik a hormonok termelésében, hiányában pedig elképzelhetetlen a kollagén szintézise (a kollagéntől lesz erős és rugalmas a bőr, a haj és a köröm). A folyamatos C-vitamin pótlás elősegíti az általános regenerálódást és a sebgyógyulást, valamint segít távol tartani tőlünk a nátha jellegű légúti betegségeket.

Érdekesség
A köztudatban az terjedt el, hogy a legtöbb természetes C-vitamin a citromban, a narancsban és a paprikában található. Valójában a legtöbb zöldségben és gyümölcsben van C-vitamin, de kiemelkedő mennyiségben a csipkebogyó és az acerola tartalmazza.

csipkebogyó

Jó, ha tudja
A C-vitaminnak számos vitamerje létezik, ami azt jelenti, hogy több formulában fordul elő. A legtöbb étrend-kiegészítőben az olcsó aszkorbinsav formájában kerül bele, ami a refluxosoknak gyomorégést okozhat. Érzékeny gyomrúaknak a C-vitamin kaclium-aszkorbát vitamerje a legideálisabb választás.

A C-vitamin túladagolása rendkívül ritka, mivel a szervezetünk csak annyit képes felvenni, amennyire szüksége van, és a felesleges mennyiség kiürül a vizelettel.

A B-vitaminok szerepe a szervezetben

A B-vitaminok szintén fontos szerepet játszanak a szervezetünk egészségének fenntartásában. A B-vitamin csoport tagjai együttesen hozzájárulnak az energiatermeléshez, a sejtek és a DNS egészségéhez, a vérképzéshez, az idegrendszer működéséhez és a fehérje anyagcseréhez.

A B-vitaminok közül a legismertebb talán a B12-vitamin, amelyet elsősorban állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, például a húsok, a halak, a tojás és a tejtermékek. A B12-vitamin hiánya olyan súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint például a vérszegénység és a különféle idegrendszeri zavarok.

Fontos tudni
A vegetáriánus és vegán étrend követőinek különösen oda kell figyelniük a B12-vitamin pótlásra, mivel ez a vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg. A teljes kiőrlésű gabonafélék és a B-12 vitaminnal dúsított növényi élelmiszerek, valamint a táplálékkiegészítők nem maradhatnak ki az ő étrendjükből.

A vízben oldódó vitaminok hiányának tünetei

A vízben oldódó vitaminok krónikus hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A B-vitaminok hiánya például zavarhatja az idegrendszer működését, ez pedig fejfájást, szédülést, ingerlékenységet, szorongást, memóriazavarokat, bőrkiütéseket és gyengeséget okozhat. Az idegrendszeri tünetek mellett vérszegénység is kialakulhat.

nátha

A C-vitamin hiányában gyengül az immunrendszer hatékonysága, ezért fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, a megfázásra vagy az influenzára. A kollagén szintézis felborulása miatt töredezetté válnak a körmök és a haj, a bőr pedig veszít a rugalmasságából. Amennyiben vashiány alakul ki, fáradékonyak és gyengék leszünk.

A vízben oldódó vitaminok hiánya a táplálkozás zavaraihoz és az emésztőrendszer betegségeihez is vezethet. Például a B-vitaminok hiánya súlyosabb emésztési zavarokat okozhat, például krónikus hasmenést vagy székrekedést. A B1-vitamin hiány súlyosabb esetben akár a Wernicke-Korsakoff-szindróma kialakulásához is vezethet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vízben oldódó vitaminok hiánya csak akkor alakul ki, ha hosszú időn keresztül nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű és változatos táplálékot, vagy valamilyen betegség, illetve gyógyszer alkalmazása miatt a szervezetünk nem tudja megfelelően felszívni ezeket a vitaminokat.

Ha úgy érzi, hogy hiányzik a vízben oldódó vitaminok valamelyike a táplálékából, érdemes szakemberrel konzultálni, hogy az egészségére ártalmatlan és hatékony megoldást találjanak a hiány pótlására.

C-VITAMIN 1000+

a csipkebogyó és az acerola erejével
OGYÉI notifikációs szám: 29132/2022

4 900 Ft Áfával

A C-Vitamin 1000+ készítményünkben nem használunk speciális bevonatot, nem terheljük meg a mellékvesét. Naponta 3×1 szem szedése javasolt.

MAGNE-B Komplex

A jó hangulat építőköve.
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

7 500 Ft Áfával

A Magne-B Komplex kizárólag olyan természetes nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nem okoznak függőséget.

A gyógynövényeknek, a B-vitaminok széles skálájának és a magnézium hatásának erejével élje energikusan és stresszmentesen a mindennapokat!

Shopping Cart
Scroll to Top