0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Hogyan előzhető meg a prosztatagyulladás?

Prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladás a prosztatamegnagyobbodással ellentétben már fiatal korban is megnehezítheti a férfiak életét. Hátterében számos ok állhat, és ezek között ott szerepel a stressz is.

A dülmirigy, más néven a prosztata, a férfi reproduktív rendszerhez tartozó szerv, amely körül veszi a húgycsövet. A prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt alkotja az ondót.

Prosztatagyulladás esetén a prosztata megduzzad és érzékennyé válik, ami vizeletürítéskor vagy ejakulációkor fájdalmat okozhat. Az ok sokszor nem egyértelmű, mivel csak az esetek 10%-ban áll bakteriális fertőzés a tünetek hátterében. Kialakulásában sérülés, idegkárosodás vagy pszichés faktorok is szerepet játszhatnak. A diagnózis és a kezelés ezért gyakran kihívást jelenthet még a szakemberek számára is.

Milyen fajtái vannak a prosztatagyulladásnak és hogyan ismeri fel?

Bakteriális eredetű prosztatagyulladás

A bakteriális eredetű prosztatitisz kezelése attól függően változhat, hogy akut vagy krónikus állapotról van-e szó. Az akut prosztatagyulladás kezelésére általában egy kéthetes antibiotikum-kúra is elegendő lehet. Azonban a krónikus bakteriális prosztatagyulladás 3 vagy több hónapon át is elhúzódhat. Ilyenkor hosszabb kezelésre van szükség, akár 6 hetes antibiotikum-kúrára is. Az antibiotikumos kezelés mellett fontos, hogy az életminőséget rontó tüneteket és a fájdalmat is kezeljük, amelyek egyéb gyógyszeres terápiával, gyógynövényes készítményekkel, ülőfürdővel és lazító tornagyakorlatokkal csökkenthetők.

A bakteriális fertőzések gyorsabb legyőzésében nagy segítséget jelenthet a fermentált fekete fokhagyma és a propolisz. A fekete fokhagyma allicin tartalmának köszönhetően természetes antibiotikumként működik, és segít legyőzni a kórokozókat. A propolisz szintén egy természetes antibiotikum, ami erősíti az immunrendszert és gyorsan csökkenti a gyulladásokat.

Nem bakteriális prosztatagyulladás – kismedencei fájdalom szindróma

Az úgynevezett kismedencei fájdalom szindróma, más néven nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás, hosszú időn át megkeserítheti egy férfi életét. A kezelés többnyire a panaszok (fájdalom, vizelési nehézségek, gyulladás) enyhítésére irányul, és többféle gyógyszer kombinált használatát írhatják általában elő. A betegeknek továbbá azt is javasolják, hogy figyeljék meg azokat a tényezőket, amelyek súlyosbítják a tüneteiket, és igyekezzenek ezeket elkerülni.

A természetes összetevőkből készült gyógynövény készítmények szintén hatékonyak lehetnek a panaszok enyhítésében. Az orvosok is ajánlhatják ezeket a készítményeket, de a betegek saját maguk is kipróbálhatják.

Kiket érint a prosztatagyulladás és mik a jellemző tünetei?

A prosztatagyulladás bármely életkorban kialakulhat, de leginkább az 50 év alatti, 30-40 éves férfiakat érinti. Fontos megkülönböztetni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodástól, amely inkább az idősebb (40-50 feletti) férfiak problémája.

Bár nincs száz százalékosan hatékony megelőzési módszer a prosztatitisz ellen, kisebb életmód- és táplálkozási változások hozzájárulhatnak a prosztata egészségének megőrzéséhez. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan megelőzhető legyen a betegség, fontos megérteni a rizikófaktorokat és a kísérő tüneteket.

Prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladás tünetei változók a gyulladás kiváltó okától függően. Vannak, akiknél egyáltalán nincsenek tünetek, míg másoknál hirtelen, súlyos panaszok formájában jelentkezhetnek, ami azonnali kórházi kezelést igényel.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a:

További tünetek lehetnek az:

A prosztatagyulladás kiváltó okai

A prosztatagyulladás hátterében meghúzódó okok nem mindig egyértelműek az orvosok számára sem.

A baktériumok a vizeleten vagy a véráramon keresztül is bekerülhetnek a prosztatába.

De nemcsak a baktériumok lehetnek felelősek a fertőzésért. Egy sérülés – például egy megerőltető kerékpározás -, a túl sok ülőmunka, vagy egy műtét miatt behelyezett katéter is gyulladást okozhat a prosztatában.

A pontos diagnózis felállításához megfelelő urológiai vizsgálatok elvégzése szükséges, beleértve vizelet-, a labor-, valamint a mikrobiológiai vizsgálatokat, a manuális rektális vizsgálatot, és szükség esetén az ultrahangos vizsgálatot is.

Prosztatagyulladás okai

Mit tehet, hogy megelőzze a prosztatagyulladás kialakulását?

A prosztatagyulladás hátterében tehát számos tényező állhat, és bármikor, akár fiatal korban is kialakulhat. Az alábbiakban azokat az életmódbéli javaslatokat gyűjtöttük egy csokorban, amelyek segíthetnek csökkenteni a prosztatitisz kockázatát.

A bakteriális prosztatagyulladás során a kórokozók a nemiszerven keresztül is bejuthat a prosztatába. Ennek elkerülése érdekében fordítson különösen nagy figyelmet a személyes higiéniára.

A biztonságos együttlét segíthet megelőzni az olyan nemi úton terjedő betegségeket, mint például a gonorrhoea, amelyek szintén állhatnak a prosztatagyulladás hátterében.

A megfelelő folyadékbevitel (elsősorban víz) fontos a prosztata egészségének megóvásához és fenntartásához. A kiszáradás vagy a kevés folyadékbevitel ugyanis kedvez a húgyúti fertőzések kialakulásának, amely növeli a prosztatitisz kialakulásának esélyét és súlyosbíthatja a már meglévő probléma tüneteit.

Kerülje a koffein tartalmú italok (például kávé, kóla, fekete tea) fogyasztását, mert ezek irritálhatják a dülmirigyet, illetve ronthatnak a meglévő panaszokon. Emellett az alkoholfogyasztás sem tesz jót a dülmirigynek, ezért érdemes limitálni a bevitelét.

A rendszeres testmozgás nemcsak a prosztata egészségének megőrzésében, de a prosztatagyulladás kialakulásának megelőzésében is nagyon hatékony. Figyeljen arra, hogy ne üljön egyhuzamban túl sokat, mert az állandó ülés extra nyomást gyakorolhat a prosztatára, és idővel gyulladást okozhat. Figyeljen erre a hosszabb kerékpártúráknál is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő vitaminbevitel is fontos lehet a prosztatitisz kialakulásának megelőzésében. Fogyasszon minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, figyeljen a testsúlyára és a testtömegindexére. Az elhízás ugyanis inzulinrezisztenciát és általános gyulladásos állapotot eredményezhet, ami nem tesz jót a prosztatának.

A krónikus stressz nem csak lelkileg, hanem testi szinten is káros hatással van ránk. A stressz hatására ugyanis a szervezetben gyulladásos folyamatok indulnak el, amelyek hozzájárulhatnak a prosztatagyulladás kialakulásához. Ezért érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére, például relaxációs technikákat alkalmazni, sportolni, vagy akár pszichológus segítségét kérni.

Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket. Ha bármilyen kellemetlen panaszt észlel, például fájdalmat vagy égő érzést vizeléskor, vagy gyakori, sürgető vizelési ingere van, akkor érdemes minél hamarabb felkeresni egy urológust, mert ezek a jelek utalhatnak prosztatagyulladásra is.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy a prosztatagyulladás kialakulása számos tényezőtől függ, és nem mindig elkerülhető. Azonban a fent említett egészséges életmódbeli szokások betartásával jelentősen csökkentheti a kialakulás esélyét, és ha időben szakorvoshoz fordul, akkor hatékonyan kezelhető a probléma.

PROSTELYN Forte

4 természetes és prémium minőségű hatóanyag egy termékben a prosztata és a húgyúti rendszer komplex egészségéért.
OGYÉI notifikációs szám: 29137/2022

12900 Ft 11500 Ft Áfával

A Prostelyn Forte Viralyn Forte-val kombinálva felgyorsítja a prosztata gyógyulási idejét.

VIRALYN Forte

A gyors gyógyulás biztosítéka vírusos, bakteriális és gombás fertőzések esetén.
OGYÉI notifikációs szám: 29138/2022

11 900 Ft

Úgy működik, mint az autókban a légzsák: csak akkor van rá szükség, ha baj van.

Shopping Cart
Scroll to Top