0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Hogyan tartsd kordában a kortizol szinted?

kortizol szint

A kortizolszint kontrollálása és az egészséges stresszkezelés rendkívül fontos a fizikai és mentális egészségünk szempontjából. A kortizol egy stresszhormon, amelyet a mellékvese termel, és főként akkor szabadul fel, amikor valami kellemetlen vagy veszélyes helyzetbe kerülünk.

Érdemes tudni, hogy az olyan stresszorokat is veszélynek érzékeli a szervezetünk, mint a munkahelyi nyomás, a feladataink összehangolása, egy sérülés vagy egy kellemetlen ember beszólása.

Ha túlságosan sok kortizol szabadul fel a szervezetünkben, akkor az negatív hatásokkal járhat. Feszültté tesz, korlátozhatja a teljesítményünket, valamint szorongást okozhat. Ez pedig testi és mentális panaszokhoz vezethet. Ilyenkor jön az alvászavar, a fejfájás vagy a gyomor- és bélrendszeri problémák.

A krónikus stressz hatására azonban a mellékvese kimerülhet, ami más jellegű, de komoly betegségek forrása lehet.

Miért fontos korában tartani a kortizol szintet?

Mindezek fényében fontos, hogy kordában tartsuk a kortizol szintünket, és megfelelő módon kezeljük a stresszt. Ha teheted, kerüld a stresszes szituációkat. Tudd, hogy te húzod meg a saját határaidat, és jogodban áll nemet mondani olyan helyzetekre, amik feszültté tesznek. Szánj időt magadra, menj ki a természetbe, végezz valamilyen sporttevékenységet heti 4-5 alkalommal, vagy jógázz és meditálj. A lényeg, hogy találd meg azt a kikapcsolódási rutint, ami segít normális tartományban tartani a kortizol szinted.

kortizol

Mi a kortizol szerepe?

Stressz hatására drámai gyorsasággal esik le a vércukorszint. Ilyenkor a kortizol segíti a glucagont a visszaemelésben. A kortizol fontos szerepet játszik a glükoneogenezisben. Ez az a folyamat, amely során a fehérjéből és más anyagokból glükóz keletkezik.

A kortizol úgy is stabilizálja a vércukorszintet, hogy jelez a zsírsejteknek, hogy a raktárakból energiaként felhasználható zsírokat szabadítson fel.

Az esetek többségében a kortizol és a glucagon együtt dolgozik. Amikor stressz ér bennünket, a kortizol hatására megnő a vércukor mennyisége. Ez teszi lehetővé például azt, hogy elugorjuk egy autó elől, ami átszáguld a zebrán, vagy nyomás hatására olyan dolgok is eszünkbe jutnak, amire nem is gondolnánk.

Ezen felül a kortizol hatással van a pajzsmirigy hormonok szabályozására is. Ha például valaki rossz alvó, és a pajzsmirigy-alulműködés jeleit mutatja, de jók a TSH értékei, akkor foglalkoznia kell a kortizol szintjével, a T3 és az rT3 értékeivel.

Amikor a krónikus stressz hatására már nem termelődik elégséges mennyiségű kortizol a szervezetben, lehetetlenné válik a sejtek T3 felvétele. Ilyenkor pedig a vérben felgyülemlett pajzsmirigy hormon nem hasznosul a vérben. T3 rezisztencia esetében tehát kezelni kell az alacsony kortizol szintet, azaz a mellékvese kimerülést.

Összességében tehát elmondható, hogy a magas kortizol szint rövid távon jó, de hosszú távon komoly gondokat okoz.

Milyen következményei vannak, ha folyamatosan magas a kortizol szinted? 

1 Gyengíti az immunrendszert

A kortizolnak rövid távon van egy fantasztikus tulajdonsága, méghozzá az, hogy segít csökkenteni a gyulladásos folyamatokat. Amennyiben viszont tartósan magas a szintje, az ellenkező hatást váltja ki. A túlélő üzemmód miatt gyengíti az immunrendszert, emiatt pedig gyulladásokat okoz. Megfigyelték azt is, hogy ilyenkor például lassabban gyógyulnak a sebek.

kortizol, memória

2 Akadályozza a hosszú távú memóriát

A kutatások szerint az állandósult magas kortizol szint hatására az emberek emlékezőképessége romlik. Ez pedig hatással van a tanulási folyamatokra. Állandó feszültségben nehéz koncentrálni, így új ismereteket elsajátítani, valamint a régieket felidézni. Ezért aki állandóan feszült, rosszabbul teljesít az iskolában vagy a munkahelyén.

3 Csökkenti az izomtömeget

A sportolás nagyon fontos a stresszkezelésben. A mozgás hatására ugyanis dopamin, egyfajta boldogsághormon termelődik a szervezetünkben. Ha azonban túl hosszúra nyújtjuk az edzést (kb. másfél óra), akkor krónikusan megemelkedik a testben a kortizol szint. Ilyenkor kiürül a lekötetlen aminosav/fehérje raktárunk, és a testünk elkezdi lebontani az izmokat. A túledzéssel tehát olyan, mintha öngól rúgnánk.

Mit tehetsz, hogy stabilizáld a kortizol szinted?

Elcsépeltnek hangozhat, de igaz, hogy a legtöbbet életmódváltással tehetsz a kortizol szinted harmonizálásához. Ebbe bele tartoznak a különféle stresszkezelő technikák, az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Tudtad például, hogy az olyan tünetek, mint a puffadás és a rossz emésztés sok esetben a stressz hatására alakulnak ki? Éppen ezért fontos, hogy erősítsd immunrendszered bástyáját, a bélflórádat. Ebben segíthet az Immulny Forte egyik hatóanyaga, a kolosztrum, ami gondoskodik az immunrendszered és a beleid folyamatos aktiválásáról.

A stresszmentes élet elérésében segítségedre lehetnek továbbá különféle vitaminok, ásványi anyagot és egyes adaptogén gyógynövények is. A magnéziumról köztudott, hogy csökkenti a stresszt, kiegyensúlyozottabbá tesz és támogatja a pihentető alvást. A Mentalynban lévő Ashwagandha és Bacopa Monnieri pedig segítenek harmóniába hozni a hormonjaidat, fókuszáltá teszik a nappalokat, éjszaka pedig segítenek a minőségi alvásban mellékhatások nélkül.

IMMULYN Forte

Az immunerősítők új generációja: antibakteriális, virucid, fungicid
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

8 900 Ft

A „vírusok korában” az Immulyn Forte természetes hatóanyagai erős immunpajzsot húznak a kórokozókkal szemben.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top