0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Magnézium, az idegrendszer fékje

Magnézium, idegrendszer

Ha szorong, egy gyakori, de figyelmen kívül hagyott táplálkozási hiány is hozzájárulhat a tüneteihez: a magnézium hiánya.

Holott a magnézium kritikus nyugtató szerepet játszik az agyban és a testben, ezért „természetes nyugiszernek” és a „természet váliumának” is nevezik. A magnéziumhiány állandó levertséget, fáradtságot okoz, amitől stresszesnek érezzük magunkat. Ez akár pánikbetegséghez is vezethet, ha nem kezeljük.

Írásunkban most körbejárjuk a magnézium szerepét a mentális egészségünk szempontjából.

Mi a magnézium, és mire jó?

A magnézium a kalciumhoz és a vashoz hasonló esszenciális ásványi anyag, amely széles körben fejti ki hatását. A szervezetünk funkcióinak körülbelül 80%-ában vesz részt. Ez magában foglalja az energiatermelést is, ezért a magnézium hiány miatt fáradtnak és gyengének érezhetjük magunkat.

A magnézium az agy egészségében is létfontosságú szerepet játszik, beleértve a stressz és a szorongás megszűntetését. Azáltal, hogy blokkolja a stimuláló neurotranszmittereket, és kötődik az agy nyugodt, pihentető receptoraihoz, a magnézium segíthet az ellazulásban.

Hatással van a HPA tengelyre, a szervezet fő rendszerére, amely felelős a stressz kezeléséért és az arra való reagálásért, azáltal, hogy szabályozza a stresszhormonokat, például a kortizolt.

A magnézium úgy működik, mint az idegrendszer fékezője, és megakadályozza, hogy belezavarodjunk a túlpörgésbe.

Természetes magnézium a szorongás ellen

Mivel a magnézium alapvető tápanyag, amely szedése viszonylag biztonságos, a betegeknek és orvosaiknak fontolóra kell venniük a magnézium pótlását a szorongás kezelése érdekében.

Az SSRI-k, mint például a Prozac, a leggyakrabban használt szorongás elleni gyógyszerek, de a betegek 30%-ánál nem működnek. A benzodiazepinek (Xanax, Valium stb.) hatékonyabbak ugyan, de mellékhatásokkal, függőséggel és elvonási tünetekkel járnak.

Azoknak a szorongással és depresszióval élő embereknek, akik ódzkodnak az erős gyógyszerek szedésétől, a természetes magnézium kíméletes módja lehet a kezelésnek.

magnéziumhiány

Miért van annyi magnézium hiányos ember?

Az ajánlott magnézium napi adag férfiaknak 420 mg/nap, nőknek 360 mg/nap. A megfelelő magnéziumszint kritikus szerepet játszik a stressz kezelésében, különösen a „járványok korában”. Ennek ellenére az emberek jelentős része magnéziumhiányban szenved.

Ennek viszonylag egyszerű a magyarázata.

A modern élelmiszer-termesztés és feldolgozás (a minőségi éhezés), valamint a hosszú távú stressz kombinációja magnéziumhiányt okoz.

Sokan azt gondolják, hogy egészséges táplálkozással pótolni tudják a vitamin és ásványianyag szükségleteiket. De a csúf igazság az, az élelmiszereinkben található magnézium és egyéb ásványi anyagok, köztük a vas és a kalcium mennyisége drámai módon csökkent az elmúlt 70-100 évben.

Ennek két fő oka van:

  • egyrészt a modern gazdálkodás kizsigerelte a földeket,

  • másfelől pedig egyre több feldolgozott ételt és üres kalóriákat eszünk

A magnéziumhiány tünetei

Ha nem jutunk elegendő magnéziumhoz az ételeinkből, érzékenyebbé válunk a stresszre és a szorongásra. A krónikus stressz hatására még több magnéziumot veszítünk a vizeletkiválasztás során, amit a túlzásba vitt koffein és/vagy alkohol fogyasztása csak fokozhat. Emiatt még feszültebbé válunk, és beindul a stressz spirál.

magnézium, feszültségoldás

Ha a szorongás mellett az alábbi tüneteket tapasztalja, nagy eséllyel magnéziumhiánya van:

  • Izomgörcsök és feszülés

  • Álmatlanság vagy alvászavarok

  • Székrekedés

  • Fejfájás

  • Fáradtság

Ki lehet mutatni a magnéziumhiányt vérvizsgálattal?

A válasz egyszerű: nem. A magnézium többnyire a csontjainkban vagy más szerveinkben, például az agyban raktározódik, és a magnéziumraktárak kevesebb mint 1%-a van csak a vérben. Ezért a hagyományos vérvizsgálatok nem tükrözik pontosan a szervezet teljes magnéziumkészletét.

Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is lehet magnéziumhiánya, ha vérében a magnéziumszint a normál tartományban van. A táplálkozás minőségének romlásának fényében tehát javasolt magnézium tartalmú készítményt szednie.

Mivel tehát egy egyszerű vérvizsgálattal nem lehet megállapítani a magnéziumhiányt, nagyobb képet kell néznünk. A fent felsorolt tünetek mellett kérdezze tegye fel magának az alábbi kérdéseke!

  • Elegendő magnéziumbevitelhez jutok az étkezésemmel?”

  • Szedek olyan gyógyszert, amely megzavarná a magnézium felszívódását a bélben?”

  • Olyan nagy stressz alatt állok, ami a magnézium túlzott kiválasztódásához vezethet?”

Bár a magnézium nem mindenre gyógyír, alapvető része lehet a stressz és a szorongás kezelésének. A magnézium hatását fokozhatja két ájurvédikus adaptogén gyógynövény kivonatával: az Ashwagandaval és a Bacopa Monnierivel. Ez a három hatóanyag egyesül a Mentalyn étrend-kiegészítőben, melyet mellékhatások nélkül szedhet, hogy kifényezze az elméjét és stresszmentesen élhesse a mindennapjait.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top