0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Magnézium fajtái: A magnézium-orotáttól a magnézium-kloridig

A magnézium egyik fajtája a magnézium orotát

Milyen fajtái vannak a magnéziumnak, melyek a legjobban felszívódó készítmények — és vajon mi az a magnézium-orotát? Íme minden, amit tudni érdemes.

Szervezetünk egy finoman hangolt gépezet, amelynek normál működéséhez szüksége van egy sor esszenciális anyagra. Ezek az anyagok olyanok, mint az olaj egy motorban; nélkülük nem működik megfelelően a rendszer. Az esszenciális anyagokat, mint például a magnéziumot, a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért külső forrásból, például táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel kell magunkhoz venni. 

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a magnézium fajtákat és azok előnyeit, hátrányait.

Magnézium fajták

A magnézium nem egy univerzális elem: többféle formában is létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az alábbi felsorolásban megtalálhatók a magnézium fajtái, kitérünk többek között a jól hasznosuló magnézium fajtáira, illetve megnézzük milyen a magnézium biszglicinát hatása.

Magnézium-biszglicinát

A magnézium-biszglicinát a legjobb magnézium tabletta egyik fajtája, különösen, ha a felszívódási hatékonyságát nézzük. Ennél a formulánál a magnézium két glicin aminosavhoz van kötve, ami segít a felszívódásban. Ez a biszglicinát jelentése.

Magnézium-citrát

A magnézium-citrát a magnézium-karbonát és a citromsav kombinációjából származó só. Ez a magnézium forma különösen gyorsan és hatékonyan szívódik fel, így gyakran választják étrend-kiegészítőkben a magnéziumhiány pótlására. Az élelmiszeriparban főként a savtartalom szabályozására használják. Jó választás emésztési panaszok esetében, de hashajtó hatása miatt nem ajánlott hosszútávon szedni.

Magnézium-klorid

A magnézium-klorid egy olyan szervetlen komponens, amely magnézium és klór összekapcsolódásából jön létre. Ebben a formában a magnéziumnak körülbelül 30%-os a biológiai hasznosulása. Amikor azt kérdezik, melyik magnézium a legjobb a bőrön át történő alkalmazásra, akkor a magnézium-klorid az egyik legjobb választás. A magnézium klorid hatása sokoldalú. Bár alacsony magnéziumszint jellemzi, ajánlott gyomorégés és székrekedés kezelésére.

Magnézium-laktát

A magnézium laktát felszívódása jó és más formulákhoz képest gyengédebb az emésztőrendszerhez. A magnézium tejsavval létrejövő szerves sója. Bár találkozhatunk vele étrend-kiegészítő formájában is, főként élelmiszeripari adalékként használják a savtartalom szabályozására és az ételek, italok tápanyagtartalmának növelésére.

Magnézium-L-treonát

A magnézium-L-treonát a magnézium és a treonsav – ami a C-vitamin vízben oldódó lebomlási terméke – kombinációjából származó szerves só. Ez a forma kifejezetten az agy számára ideális, és az egyik legjobb szerves magnézium, ami segíthet a memória és a koncentráció javításában. Viszont drága és ritkábban kapható.

Magnézium-malát

Ebben a szerves változatban a magnézium az almasavval van összekötve, amely ellentétben a nevével, nem csak almában, hanem más gyümölcsökben is természetes módon megtalálható. Ez a forma kifejezetten az izmok és az energia számára jó. Azok számára ajánlott, akik gyakran éreznek fáradtságot vagy izomgörcsöket.

Vajon melyik a legjobban felszívódó magnézium?

Magnézium-orotát

A magnézium orotát dihidrát kiválóan felszívódik, és nincs hashajtó hatása. Később részletesen is kitérünk rá.

Magnézium-oxid

A magnezium oxid magnézium és oxigén által létrehozott szervetlen só. A magnézium oxid felszívódása csupán 4 %, ezért nem ideális a magnéziumhiány megelőzésére vagy pótlására. Ugyanakkor rövid távú emésztőrendszeri problémák, például gyomorégés, gyomorrontás és székrekedés, valamint migrén esetén gyakran alkalmazzák.

Magnézium-szulfát

Az Epsom-só vagy más néven a keserűsó a magnézium és kénsav szervetlen kombinációjaként ismert. Gyakran alkalmazzák fürdővízbe keverve, hogy enyhítse az izomfájdalmakat és csökkentse a stresszt, bár a bőrön keresztüli felszívódásának hatékonysága tudományosan még nem megerősített.

Orális bevitel esetén székrekedés kezelésére használják, és kórházi környezetben is ezt a formát szokták intravénásan adni, hogy gyorsan növeljék a szervezet magnéziumszintjét.

Magnézium-taurát

A magnézium és a taurin aminosav szerves kapcsolatban állnak ebben a jól hasznosuló vegyületben. Egyes tanulmányok szerint ez a párosítás segíthet az egészséges vérnyomás és vércukorszint megőrzésében. Valamint a magnézium taurát hatása kifejezetten pozitív a szív- és érrendszerre, és egy igazán jól hasznosuló magnézium forma.

Melyek a legjobban felszívódó magnéziumok?

A legjobb magnézium készítmények közös tulajdonságai

A legjobb magnézium formák közös tulajdonsága, hogy kiválóan felszívódnak és hasznosulnak a szervezetben, miközben kíméletesek az emésztőrendszerhez. Ezek a formák gyakran szerves kötésűek: ez segíti elő a hatékony felszívódást és biztosítja, hogy a magnézium a lehető legjobban hasznosuljon. Emellett sok esetben kiegészítő előnyökkel is rendelkeznek, például nyugtató hatással az agyra vagy támogatják az izomműködést. Az ilyen típusú magnéziumok ideálisak azok számára, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a magnéziumpótlásból.

Az egyéni kondíció határozza meg, milyen magnéziumot szedjek

Milyen magnéziumot szedjek?

A magnézium különböző fajtái különböző egészségügyi előnyökkel rendelkeznek, és a választás gyakran az egyéni szükségleteken alapul. Ha például stressz, szorongás vagy alvászavarok gyötrik, a magnézium-biszglicinát lehet az ideális választás, mivel nyugtató hatással van az agyra.

A magnézium-citrát kiválóan felszívódik és hasznosul, így általános magnéziumpótlásra ideális, de hashajtó hatása is van. A magnézium-klorid alacsony magnéziumszint esetén javasolt, krém vagy olaj formájában is kapható, de a bőrön keresztüli alkalmazása még nem alátámasztott tudományosan.

Ha migrénnel vagy emésztőrendszeri problémákkal küzd, a magnézium-oxid lehet a legjobb választás. A magnézium-laktát hatása azoknak kedvez, akik nagy mennyiségben szorulnak magnézium pótlásra, és más formulákra érzékenyek.

A magnézium-L-treonát kiválóan felszívódik és pozitív hatással lehet az agy egészségére, míg a magnézium-malát izompanaszok, például fibromyalgia és izomgörcsök esetén lehet hasznos.

A magnézium-taurát a vércukor- és vérnyomás-szabályozásban játszik szerepet, a magnézium-szulfát, vagy más néven Epsom-só, pedig főként fürdősóként használva enyhítheti az izomfájdalmakat. Végül, de nem utolsósorban, a magnézium-orotát különösen ajánlott szív- és érrendszeri problémák esetén, valamint sportolók számára.

Tehát ha felmerül önben a kérdés: milyen magnéziumot szedjek?

A válasz az, hogy a legjobb magnezium kiválasztása nagyban függ az egyéni egészségügyi állapottól és szükségletektől. Az egyes magnézium fajták különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, így érdemes alaposan megfontolni, mielőtt döntést hozna.

A magnézium-orotát

A magnézium orotat egy speciális magnéziumsó, amely orotsavhoz kötődik, és az egyik legjobban hasznosuló magnézium fajta. Ennek köszönhetően a sejtek könnyedén asszimilálják más magnéziumformákhoz képest.

Kardiovaszkuláris támogatás

A legújabb kutatások alapján a magnézium-orotát kifejezetten előnyös a szív egészségének támogatásában. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy különösen hasznos lehet pangásos szívelégtelenségben szenvedők számára.

Teljesítmény és állóképesség

Számos kutatás azt sugallja, hogy a magnézium-orotát javíthatja az állóképességet és a fizikai teljesítményt, különösen azoknál, akiknek korábban kardiovaszkuláris problémáik voltak.

A legjobb magnézium készítmények felszívódási aránya magas

Gasztrointesztinális támogatás

Egyes kutatások, amelyek a székrekedésben szenvedő gyermekekre összpontosítottak, azt találták, hogy a magnézium-orotát hatékonyan enyhíti a szorulásos tüneteket.

A magnéziumhiány összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegségek kialakulásával. A magnézium továbbá kulcsszerepet játszik az izomkontrakcióban, az idegműködésben és az energiatermelésben: a magnézium-orotát jelentősen segíthet ezen problémák megoldásában.

A magnézium nélkülözhetetlen a D-vitamin és a kalcium hatékony felszívódásához, és ebben a kontextusban a magnézium-orotát kiváló választás lehet. A kutatások azt is mutatják, hogy a magas magnéziumbevitel csökkenti a D-vitamin hiányának kockázatát.

Összefoglalás

A magnézium étrend-kiegészítők piaca ma már széles választékot kínál, és nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb típust. A különböző magnéziumformák felszívódási hatékonysága és biológiai hasznosulása eltérő lehet, és egyes típusok, mint például a magnézium-oxid, gyomorirritációt is okozhatnak. A magnézium-orotát, a magnézium laktát és a magnézium-biszglicinát például kiváló felszívódással és biohasznosulással rendelkeznek, és kevésbé valószínű, hogy emésztőrendszeri problémákat okoznak.

Magne B Komplex

MAGNE-B Komplex

A jó hangulat építőköve.
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

7500 Ft Áfával

A Magne-B Komplex kizárólag olyan természetes nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nem okoznak függőséget. Napi 2×1 kapszula szedése javasolt.

Shopping Cart
Scroll to Top