0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Magnéziumhiány – okok, tünetek, kezelések

Magnéziumhiány okok

A magnéziumhiány hosszútávon az egész szervezetünkre káros hatással van az energiatermelésünktől kezdve egészen a stresszkezelő képességünkig.

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, amely számos fontos funkciót lát el. Segít szervezetünknek az energiatermelésben, a sejtek működésében, az idegrendszer és az izomzat megfelelő működésében, valamint a csontok egészségének megőrzésében.

Az elégtelen magnéziumbevitel hosszú távon negatívan befolyásolhatja az egészségünket. Hiánya gyengítheti az izomzatot, fokozhatja az idegességet és a szorongást, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és az osteoporosis kockázatát, valamint hatással van az alvás minőségére.

A magnéziumhiányt tehát mindenképp pótolni kell az étrendünkön keresztül, valamint étrend-kiegészítő formájában.

Miért fontos a magnéziumhiányt pótolni?

Ha azt gondolná, hogy a magnéziumhiány pótlása csak egy hangzatos kereskedelmi trend, olvasson tovább, és tudja meg, hányféle élettani folyamatban játszik kulcsfontosságú szerepet.

A magnézium szükséges az idegimpulzusok átviteléhez és az izmok összehúzódásához, így segít megőrizni az egészséges ideg- és izomfunkciót.

A magnézium fontos szerepet játszik a sejtekben történő energiatermelő folyamatokban, amely nélkülözhetetlen az egész test működéséhez.

A magnézium részt vesz a szívritmus szabályozásában és a vérnyomás szinten tartásában, így hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A magnézium csökkentheti a II-es típusú cukorbetegség kockázatát, mivel szabályozza az anyagcserét és az inzulin érzékenységét.

A magnézium nélkülözhetetlen a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez, és segít a kalcium beépülésében a csontokba.

Magnéziumhiány okai

A magnézium elengedhetetlen a neurotranszmitterek – az agy által termelt vegyületek, amelyek felelősek a neuronok közötti kommunikációért – termeléséhez és szabályozásához. A magnéziumhiány ezáltal befolyásolhatja az idegrendszer működését, és olyan tüneteket okozhat, mint például a szorongás, az idegesség és az alvászavarok. A magnézium továbbá szabályozza a mellékvese által termelt kortizol (stresszhormon) szintet, ennek köszönhetően nyugtató hatással van az elmére.

Szerepet játszik az alvásciklus szabályozásában és a stressz szintjének normalizálásában. A magnéziumhiány csökkentheti a mély alvási szakaszokat, amelyek fontosak a test és az agy regenerációjához és pihenéséhez. Egyes tanulmányok szerint a magnézium segít a nyugtalan láb szindróma tüneteinek csökkentésében, ami az alvászavar egy formája.

Mik a magnéziumhiány tünetei?

A szervezetünkben található magnézium mennyisége általában 25-30 gramm, amely a csontokban, az izom- és májsejtekben koncentrálódik. Az alacsony magnéziumszintet magnéziumhiánynak nevezzük, ami nem feltétlenül jelenik meg a vérben, mivel a vérben csak a szervezetben lévő magnézium 1%-a található meg szabad formában.

A magnéziumhiány általában nem gyakori. Olyan helyzetekben fordulhat elő gyakrabban, mint a várandósság, a diéták és fogyókúrák, a nagyon intenzív sportolás, gyerekeknél a hiperaktivitás, a hányásos-hasmenéses megbetegedések, a vízhajtó gyógyszerek szedése, a kemoterápia vagy az alkoholizmus.

A magnéziumhiány tipikus tünetei az alábbiak:

Magnéziumhiány tünetei

Továbbá a magnéziumhiány hosszú távon összefüggésbe hozható a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával.

A magnéziumpótlásnak minden korban, nemtől függetlenük nagy jelentősége van, de különösen a várandósság idején és szoptatás alatt kulcsfontosságú, mivel csökkentheti a koraszülés és vetélés kockázatát.

Milyen okok vezethetnek a magnéziumhiányhoz?

Bár a szervezet alacsony magnéziumszintje rövid távon nem okoz nyilvánvaló tüneteket, az egészséges embereknek is szükségük van a magnéziumpótlásra. Ha kevesebb magnéziumot viszünk be a szervezetünkbe, a vesék korlátozzák a magnézium kiválasztódását, hogy fenntartsák a megfelelő szintet. Hosszútávon azonban magnéziumhiányhoz vezet az alacsony magnéziumbevitel.

Ezenkívül bizonyos egészségügyi állapotok és gyógyszerek akadályozzák a test magnéziumfelszívódási képességét, vagy növelik a vesék által kiválasztott magnézium mennyiségét, ami szintén magnéziumhiányhoz vezethet.

A magnéziumhiány oka lehet az étrend egyoldalúsága, például, ha kevés magnézium-tartalmú ételt fogyasztunk.

Magnézium tartalmú ételek

Dió-, és mogyorófélék:
dió
mandula
kesudió
mogyoró
paradió

Magok:
lenmag
napraforgó mag
tökmag
chia mag

Hüvelyesek:
bab
lencsefélék
csicseriborsó
sárgaborsó

Teljes kiőrlésű gabonák és álgabonák:
búza
zab
árpa
hajdina
quinoa

Zöldek:
kelkáposzta
kelbimbó
sóska
spenót
mángold

Magnéziumhiány, okok, tünetek, kezelés

Halak:
hering
ponty
makréla
lazac

Továbbá:
banán
avokádó
magas kakaó tartalmú étcsokoládé

Jó, ha tudja!

A fenti ételek napi szintű fogyasztása mellett is lehet magnéziumhiánya. A szénsavas italok és az alkohol például gátolják a magnézium felszívódását. Ezek kerülése tehát mindenképp javasolt. Ha pedig azt szeretné, hogy a bevitt magnézium hatékonyabban épüljön be a szervezetébe, szedjen B6-vitaminnal párosított magnézium tartalmú vitaminkészítményt.

A magnézium felszívódása a bélrendszerben is csökkenhet, például a Crohn-betegség, a cöliákia, a hasmenés vagy más emésztőrendszeri rendellenességek miatt.

Ezenkívül, bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók, szintén növelhetik a magnézium kiválasztódását a vesén keresztül, ami hosszú távon magnéziumhiányhoz vezethet.

A krónikus stressz, a rendszeres nagymértékű fizikai aktivitás és a terhesség olyan állapotok, amikor a szervezetünknek nagyobb mennyiségű magnéziumpótlásra van szüksége.

A következő betegségek, állapotok vagy gyógyszerek alkalmazása szintén okozhat magnéziumhiányt.

Az átlagos napi magnéziumbevitel nők esetében a szokásos táplálkozással kombinálva általában 210 mg, míg a férfiak esetében 270 mg. Az optimális mennyiség napi 300-400 mg. Várandós vagy szoptató nőknek legalább 450 mg magnéziumra van szükségük naponta.

Ha valaki nem fogyaszt elegendő magnéziumot, akkor a sejtekben lévő magnéziumszint lassan csökken. Ha növelni akarjuk, figyelembe kell venni, hogy a sejtek csak lassan veszik fel a magnéziumot, ezért ajánlott hosszabb ideig nagyobb mennyiségben pótolni.

Egy egészséges embernek nem jelent egészségügyi kockázatot, ha étkezése során túl sok magnéziumot visz be, mert a felesleget a vese kiüríti vizelettel. Ha valaki nagy mennyiségben étrend-kiegészítők által fogyaszt magnéziumot, az hasmenést vagy hányingert okozhat. A magnéziummérgezés esete veseelégtelenség vagy károsodott vesefunkciók esetében állhat fenn, amikor a magnézium vizeleten keresztüli kiválasztása lecsökken vagy ellehetetlenül.

MAGNE-B Komplex

A jó hangulat építőköve.
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

7500 Ft Áfával

A Magne-B Komplex kizárólag olyan természetes nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nem okoznak függőséget.

Shopping Cart
Scroll to Top