0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Mi a kolosztrum és hogyan támogatja az egészségünket?

kolosztrum

A kolosztrum abból az előtejből készül, amelyet a tehén pár napig az ellés után választ ki. A kolosztrum aktiválja az emlősök, így az emberek immunrendszerét, felkésztve azt a külső kórokozókkal szembeni támadásokra.

Nagyon tápláló, nagy mennyiségű antitesteket tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a fertőzésekkel és a baktériumokkal szemben.

A kolosztrum alapvetően az újszülöttek növekedését és egészségét támogatja. A kutatások szerint azonban folyamatosan szedve egy életen át erősítheti az immunitást, javíthatja a mikrobiomot és védelmet nyújthat a kórokozókkal szemben.

Ebben az írásunkban a kolosztrum étrend-kiegészítő előnyeit vizsgáljuk meg az immunitás és a bélrendszer egészségének tükrében.

Mi az a kolosztrum?

A kolosztrum tehát az előtej, amit a szülést követő napokban termelnek az emlősök az anyatej kiválasztása előtt. Rendkívül fontos tápanyagforrás, amely elősegíti a növekedést és a csecsemők betegségekkel szembeni ellenállóképességét. De természetesen más életszakaszokban is fogyasztható jellemzően étrend-kiegészítő formájában.

Annak ellenére, hogy minden emlős termel kolosztrumot, a táplálékkiegészítőket általában a tehenek kolosztrumából készítik. Ennek az a magyarázata, hogy a szarvasmarha sokkal több előtejet választ ki, mint amennyire a kisborjúnak szüksége lehet.

Emellett a szarvasmarha kolosztrumban található DNS szekvenciák hasonlók az emberéhez, de negyvenszer nagyobb koncentrációban termelődik.

A tehén az ellés utáni 2-3 napban közel 2 kiló különböző
immunoglobulint termel.

Ez azért érdekes, mert ezekből az anyagokból az ember vérében csak néhány grammnyi kering. Az elfogyasztott kolosztrum a bélrendszeren keresztül bejut a véráramba, így képes felszívódni és hasznosulni.

újszülött kolosztrum

Ez a csodás elixír gazdag továbbá vitaminokban, ásványi anyagokban, zsírokban, szénhidrátokban, fehérjékben, növekedési hormonokban és emésztőenzimekben.

Ez az szuperélelmiszernek számító tápanyag az elmúlt években nagyon népszerűvé vált, mivel erősíti az immunitást, a bélrendszert, és védelmet nyújt a káros baktériumokkal és vírusokkal szemben.

Az előállítás során a szarvasmarha világossárga, édeskés ízű előtejét pasztörizálják és általában porítják, de folyadék formájában is találkozhatunk vele.

Mitől olyan értékes a kolosztrum?

A szarvasmarha kolosztrum rendkívül tápláló, és több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos tej. Telis-tele van értékes zsírokkal, fehérjével, szénhidráttal, magnéziummal, A-, B-, C- és E-vitaminokkal.

De nem ettől olyan különleges!

Legnagyobb egészségügyi előnyei az alábbi fehérjevegyületekhez kapcsolódik.

Laktoferrin

Az immunsejtek hatékony működése érdekében rendkívül fontos, hogy támogassuk és serkentsük az immunsejtek kapcsolódását. A lactoferrin kiválóan alkalmas erre a célra, hiszen képes stimulálni az immunfunkciókat. Emellett jelentős előnye, hogy a lactoferrin vas-kelát képző és fémkötő tulajdonságainak köszönhetően, illetve a bio-karbonát-anionokkal való kötődése révén, különösen ajánlott azoknak, akik egyhangúan táplálkoznak.

Növekedési faktorok

A növekedési faktor, vagy más néven growth factor egy olyan természetes anyag, amely képes stimulálni a sejtnövekedést, a sejtosztódást és a sejtdifferenciálódást. Általában növekedési faktornak fehérjéket vagy szteroid hormonokat nevezünk. A növekedési faktorok kiemelkedően fontosak a szervezetben, mivel számos sejtfolyamatot szabályoznak. A szarvasmarha kolosztrum különösen magas két fehérjealapú hormonban, az 1-es és 2-es inzulinszerű növekedési faktorban, azaz az IGF-1-ben és az IGF-2-ben.

Kolosztrum, immunerősítés

Antitestek

Az antitestek olyan fehérjék, más néven immunglobulinok, amelyeket az immunrendszer a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben használ. A szarvasmarha kolosztrum gazdag IgA, IgG és IgM antitestekben.

Érdekességek a kolosztrumról

Elképesztő hatásai miatt Indiában már 2000 évvel ezelőtt is használták a tehén előtejét gyógyításra. Ezért lett a szent állatuk a tehén.

Egy 1803-as enciklopédiában a ’természet ősanyagának’ nevezték a kolosztrumot.

A II. Világháború előtt, ha valaki beteg volt a családban, tehenészetbe küldtek valakit megtudakolni, van-e újszülött borjú, hogy előtejet szerezzenek.

A kolosztrum egészségügyi hatásai

A kutatások azt sugallják, hogy a szarvasmarha kolosztrum erősítheti az immunrendszert, leküzdheti a hasmenést okozó fertőzéseket, és elősegítheti a bélrendszer (mikrobium) egészségét (1, 2).

Immunerősítés

A kolosztrum immunerősítő hatása leginkább az IgA és IgG antitestek magas koncentrációjának köszönhető. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek a vírusok és baktériumok ellen nyújtanak védelmet. A kutatások feltárták, hogy az IgA magasabb nyálszintje erősítheti az immunitást és fokozhatja a szervezet képességét a felső légúti fertőzések elleni küzdelemben (3).

A hasmenés megelőzése és kezelése

A szarvasmarha kolosztrumban található vegyületek – különösen az ellenanyagok sokfélesége és a laktoferrin fehérje – segíthetnek megelőzni a bakteriális és vírusos fertőzésekkel összefüggő hasmenést (4).

Sőt, a teheneket immunizálni lehet specifikus baktériumtörzsek ellen, hogy magas antitesttartalmú kolosztrumot termeljenek, amely képes leküzdeni bizonyos fertőzéseket. Az ilyen típusú kolosztrumot hiperimmunnak nevezik, és hatékonyan kezelhetők vele az E. coli és a Shigella dysenteriae baktériumok által okozott fertőzések.

Támogatja a bélrendszert

Mind az állatokon, mind az embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a szarvasmarha kolosztrum serkentheti a bélsejtek növekedését, erősítheti a bélfalat, és megakadályozhatja a bél áteresztőképességét, amely állapot miatt a bélből a részecskék a test többi részébe szivárognak és gyulladásokat okoznak (5). Ezek a jótékony hatások valószínűleg a laktoferrinnek és a benne lévő növekedési faktoroknak köszönhetők.

Miért fontos az immunrendszerünk folyamatos erősítése?

Az immunrendszerünk kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, és a testünk elleni külső támadások elleni védelem biztosításában. Alapvetően magától működik, azonban számos tényező lehet jelen az életünkben, amelyek gyengíthetik az immunrendszerünket, és növelhetik a legkülönfélébb betegségek kialakulásának a kockázatát.

kolosztrum egészség

1 A stressz hosszú távon gyengítheti az immunrendszerünket, mivel a stresszhormonok (például kortizol) csökkenthetik a fehérvérsejtek számát és az aktivitásukat.

2 A tartós alváshiány szintén gyengítheti az immunrendszert, és növelheti az érzékenységet a különféle fertőzésekre.

3 A dohányzás káros hatással van az immunitásra, növeli a légúti fertőzések és a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát.

4 Az alkohol túlzott fogyasztása hasonlóan gyengítheti az immunrendszert, mivel csökkenti a fehérvérsejtek számát és aktivitását.

5 Az egészségtelen táplálkozás, például a magas cukortartalmú ételek és az egyszerű szénhidrátok fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód csökkentheti az immunrendszerünk hatékonyságát.

6 Az olyan krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, a szívbetegségek és az autoimmun betegségek gyengíthetik az immunrendszerünket.

7 A gyakori antibiotikum-kezelések megzavarhatják az immunrendszer egyensúlyát, és megnövelhetik az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulásának kockázatát.

Ezek a tényezők gyengíthetik az immunrendszerünk hatékonyságát, és csökkenthetik a betegségekkel szembeni ellenállóképességünket. Az egészséges életmódra, a megfelelő alvás, az egészséges táplálkozás, a stressz kezelése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülése, a rendszeres testmozgás, a folyamatos immunerősítés és az antibiotikumok felelős használata mind segíthetnek fitten tartani az immunitásunkat.


A szarvasmarha kolosztrum tehát egy tejszerű folyadékból készülő kiegészítő, amelyet a tehenek választanak ki az ellést követő 3 napban. Olyan vegyületekben gazdag, amelyek újra aktiválják az immunrendszert, javítják a bélrendszer működését és védenek a fertőzésekkel szemben. A kolosztrum önmagában is szedhető, de más természetes immunerősítő hatású hatóanyagokkal kombinálva eredményesebben támogatja az immunrendszert.

IMMULYN Forte

Az immunerősítők új generációja: antibakteriális, virucid, fungicid
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

8 900 Ft Áfával

A „vírusok korában” az Immulyn Forte természetes hatóanyagai erős immunpajzsot húznak a kórokozókkal szemben.

Shopping Cart
Scroll to Top