0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Milyen gyümölcsöt ehet a cukorbeteg — és melyik tiltott?

Egy példa, hogy milyen gyümölcsöt ehet egy cukorbeteg

A cukorbetegség sajnos az egyik vezető halálok világszerte, és az érintettek száma egyre csak nő. Nem csupán a fizikai egészségre gyakorol negatív hatást, hanem az életminőségre is. Így az élelmiszerválasztás, még az olyan egészségesnek tartott kategóriákban is, mint a gyümölcsök, gyakran bonyolulttá válik.

De mégis, milyen gyümölcsöt ehetnek a cukorbetegek, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a napi gyümölcs- és zöldségbevitel ideális mennyisége 40 dekagramm?

Mit ehet a cukorbeteg, milyen gyümölcsöt válasszon, hogy ne romoljon az állapota, de támogassa az általános jóllétét? Hogy csökkentse az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag gyümölcsökkel?

A gyümölcsök cukorbetegeknek is ajánlottak, de nagy figyelmet érdemes fordítani az édes finomságok megválasztására és az elfogyasztásuk időzítésére. A reggeli és a késő esti órákban például ajánlott kerülni a gyümölcsfogyasztást. Emellett figyelni kell a glikémiás indexre (GI) és a gyümölcsök szénhidrát és rosttartalmára is.

Arra, hogy mit ehetnek a cukorbetegek, nehéz lenne egy cikkben részletesen választ adni, de most megpróbáljuk a gyümölcs cukorbetegeknek témát alaposan körbejárni.

Egy cukorbeteg mit ehet? Amit a cukorbetegségről tudni érdemes

A cukorbetegség komplex és komplikált betegség, amelynek megértése az étkezési szokások kontrollálása szempontjából is esszenciális. Az olyan különféle tényezők – mint a cukrok, az inzulin, az inzulinrezisztencia, és a glikémiás index – összetett kapcsolatban állnak egymással, és befolyásolják a betegség kialakulását, lefolyását és tüneteit.

Cukrok, inzulin

A cukrok alapvető szénhidrátok, amelyek az élelmiszerekben találhatók meg. Az inzulin pedig egy hormon, amit a hasnyálmirigy termel. Feladata a szervezet sejtjeibe juttatni a vérből a glükózt (cukrot), hogy az energiaforrásként hasznosulhasson.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, amelyben a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, ezáltal nehezebbé válik a vércukorszint szabályozása. Ez az állapot hajlamosít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, különösen, ha túlsúly és fizikai inaktivitás társul hozzá. Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is nevezik. Szerencsére ez az állapot még visszafordítható.

Glikémiás index

A glikémiás index (GI) egy számszerű érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen mértékben növeli a vércukorszintet. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek általában lassabban szívódnak fel, ezért kedvezőbbek a cukorbetegek számára. Ugyanakkor vannak kivételek, mivel nem csak a GI értéket kell egy cukorbetegnek figyelnie.

Cukorbetegség tünetei, okai

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei gyakran lassan, évek alatt alakulnak ki, és sok esetben csak akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor már komoly egészségügyi problémák lépnek fel. A főbb tünetek közé tartozik a fokozott szomjúság, a gyakori vizelés, a fáradtság és a látászavarok.

Az életmód, az étrend és a genetikai tényezők, valamint a kezeletlen inzulinrezisztenica (IR) mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához.

Az étkezési szokások megváltoztatása, beleértve a helyes gyümölcsválasztást, kulcsfontosságú az állapot kontrollálásában.

És hogy a cukrosok milyen gyümölcsöt ehetnek? Az alábbi cukorbeteg gyümölcs diéta összefoglalónk ebben nyújt segítséget.

Cukorbetegnek gyümölcs?

A gyümölcsök cukorbetegeknek nagyszerű vitamin- és rostforrást jelentenek, de fontos odafigyelni a választásra. Fruktóz található bennük, ami nem olyan káros, mint a feldolgozott élelmiszerekben található cukor. Ugyanakkor vannak olyan gyümölcsök, mint például a szőlő, amelyek magas cukortartalmuk miatt nem ajánlottak.

Milyen gyümölcsöt ehet a cukorbeteg?

A gyümölcsök a természet vitaminbombái, és bár egészségesnek tartjuk őket, a cukorbetegek számára nem mindegyik egyformán ajánlott.

Az édesség cukorbetegeknek mindig nagy dilemmát okoz. Ha kíváncsi arra, hogy:

  • Egy cukorbeteg milyen gyümölcsöt ehet?

  • Hogyan alakul a cukorbetegek étrendje gyümölcsök terén?

  • Milyen gyümölcsöket tartalmazhat az inzulinos beteg étrendje?

  • Mit nem ehet a cukorbeteg?

  • Javasolt-e a cseresznye cukorbetegeknek?

  • Ajánlott-e a füge cukorbetegeknek?

  • Megengedett-e az alma cukorbetegeknek?

Az alábbi összefoglalónkból megtudja, mit ehet a cukorbeteg, és melyik gyümölcshöz milyen GI, szénhidráttartalom és kalória párosul. (Az értékek átlagot mutatnak, mivel a konkrét GI fajtától és érettségtől is függ).

alacsony GI (40 alatt) közepes GI (40-59) magas GI (60-100)

Cukorbetegeknek gyümölcs Glikémiás index (GI) Mennyiség Kalória (kcal) Szénhidráttartalom (g) Érv
Cseresznye 22 10 szem 50 12.5 Gazdag antioxidánsokban.
Grapefruit (piros) 25 1 db közepes grapefruit 54 13.6 Magas a rost- és C-vitamin tartalma.
Aszalt sárgabarack 31 50 gramm 121 31.3 Magas a rosttartalma.
Körte 38 1 db közepes körte 103 27.4 Magas rosttartalma segít az emésztésben és a vércukorszint stabilizálásában.
Alma 38 1 db közepes alma 78 20.7 Magas pektintartalma elősegítheti a vércukorszint szabályozását.
Szilva 39 1 szem szilva 12 3.1 Magas a rosttartalma és jótékony hatása van a szív- és érrendszerre.
Eper 40 5 db közepes eper 19 4.6 Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és alacsony a kalóriatartalma.
Narancs 42 1 db közepes narancs 62 15.3 Magas C-vitamin tartalmú és jó rostforrás.
Őszibarack 42 1 db közepes őszibarack 59 14.3 Alacsony kalória és magas rosttartalom teszi ideális választássá.
Sajnos nem mindent szabad, léteznek tiltott gyümölcsök cukorbetegeknek

Tiltott Gyümölcsök Cukorbetegeknek

Miután megvizsgáltuk, hogy a cukorbetegek mit ehetnek, vegyük górcső alá a tiltott gyümölcsöket, valamint azoknak a gyümölcsöknek és olajos magvaknak a listáját is, amiket magas kalória, illetve zsírtartalmuk miatt csak óvatosan javasolt fogyasztani.

Ebből a listából jól látni, hogy még egy alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerrel is csínján kell bánni időnként, mivel a túlsúly és az elhízás ronthatják a cukorbetegség állapotát.

A diófélék és a magvak, valamint néhány gyümölcs fogyasztása például csak kis mennyiségben ajánlott cukorbetegeknek, mivel ezek magas zsír- és közepes szénhidráttartalommal rendelkeznek.

Különösen oda kell figyelni az olyan magas szénhidráttartalmú gyümölcsökre, mint a banán, a szőlő vagy az aszalt gyümölcsök, melyek kifejezetten nem ajánlottak, vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatók.

Gyümölcs / olajos mag Szénhidráttartalom / 100 g Glikémiás Index (GI) Kalória (kcal)
Mandula 10,1 20 598
Földimogyoró 7,6 15 567
Dió 7 20 654
Pisztácia 13.8 30 572
Tökmag 8,2 25 574
Kesudió 27 22 553
Meggy 10,6 22 50
Cseresznye 14 22 50
Nektarin 8,9 43 44
Napraforgómag 17.4 35 584
Körte 12 38 57
Szilva (vörös) 10.2 39 46
Datolya 72.5 42 282
Szőlő 18.1 46 69
Kivi 11.3 53 61
Banán 23,8 52 89
Gesztenye 32.6 54 245
Sárgadinnye 9 65 34
Ananász 12 59 50
Füge szárított 62 61 249
Mazsola 64 64 296

A cukorbetegség tehát komplex kihívások elé állítja az embert, és ez meghatározza azt, hogy mit ehet egy cukorbeteg.

Miközben a gyümölcsök fogyasztása általánosságban egészséges, a cukorbetegeknek különös figyelmet kell szentelniük arra, hogy milyen gyümölcsöt választanak.

Az alacsony glikémiás index és a magas rosttartalom két kulcsfontosságú tényező, amely segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Ezzel szemben a magas cukor- és kalóriatartalmú gyümölcsök, mint a szőlő vagy a banán, általánosságban kerülendők. Az étrend kialakításakor ezeket a tényezőket érdemes szem előtt tartani, hogy a legjobb választást tudjuk meghozni egészségünk érdekében.

Extra tippünk!

A tudományos vizsgálatok kitértek már az Ashwagandha vércukorszintre és testtömegre gyakorolt hatásaira is, melyek mind anyagcsere-folyamatokhoz kapcsolódnak. A cukorbetegek bevonásával végzett kutatások azt sugallják, hogy az Ashwagandha képes lehet csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet és elősegítheti a glükóz szabályozását. Ez pedig arra utal, hogy az Ashwagandha pozitívan hathat az átfogó anyagcsere-állapotra és támogathatja a súlyvesztést.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top