0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Mit tehet a tavaszi fáradtság ellen?

tavaszi kimerültség

Körülöttünk éledezik a természet, mi pedig a jól ismert tavaszi fáradtságra panaszkodunk, ahogy hosszabbodnak a nappalok, változik a hőmérséklet és a légnyomás.

Azt feltételezhetnénk, hogy jobb idő beálltával, mi emberek is újult erőre kapunk, ahogy a tavasz életre kelti a körülöttünk lévő természetet. A kint megjelenő pozitív folyamatok azonban megterhelik a szervezetünket és az immunrendszerünket.

A tavaszi fáradtság vélhetően az évszakváltás miatt következik be. Bár a pontos okok nem ismertek, azt feltételezik, hogy a tél után érkező hirtelen jött sok napfény és a hosszabb nappalok zavarják össze a hormonszintet (melatonin, szerotonin). Télen korábban sötétedik, ezért már a kora esti órákban elkezdi a szervezetünk termelni a melatonint, ami a gyors elalvásért felelős hormon. A tavaszi hónapokban viszont lassabban áll át a testünk a hormontermelődésre. Olyan ezt, mint a jat lag érzés egy hosszabb repülőút után, csak hosszabb ideig tart.

A tavaszi kimerülés leggyakoribb tünetei ezek hatására a:

Ezek a tünetek pár hét alatt eltűnnek, de ha mégsem, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárják az egyéb más fennálló betegségek lehetőségét.

Van összefüggés a tavaszi fáradtság és az immunrendszer gyengesége között?

A tavaszi fáradtság és az immunerősítés között van némi összefüggés, bár nem közvetlen. A tavaszi gyengeség az emberek általános kimerültségi állapotát tükrözi, amely első sorban az évszakváltáshoz kapcsolódik, valamint a napfény mennyiségének növekedésével és más környezeti tényezők hatására jelentkezhet.

Az immunrendszer erősítése azonban egész éven át fontos, és segít megvédeni a testet a fertőzésektől és betegségektől. Ez évszakváltáskor különösen fontos, mivel ilyenkor nehezebben áll át a szervezetünk a megváltozott környezeti tényezőkre.

tavaszi nátha

Az első napsugár olyan csábító lehet, hogy gyorsan elrakjuk a télikabátokat, és előkerülnek a lengébb ruhák. Ilyenkor elég egy kis megizzadás a tavaszi szellőben, máris elkaphatunk egy náthát.

De tavasszal, az idő enyhülésével az influenza vírus is komoly veszélyt jelent, amit tetéznek a nyálkahártyát irritáló pollenek is, amelyek ilyenkor már megjelennek a levegőben.

Folyamatos immunerősítés mellett azonban ellenállóbbak lehetünk a tavasszal megjelenő kórokozókkal szemben is. A C- és a D-vitamin kombinációja például segít megakadályozni a kórokozók nyálkahártyán keresztül történő bejutását.

Ugyanakkor a legnagyobb odafigyelés ellenéri is megtörténhet, hogy az immunpajzsunkon átjut egy-egy vírus, ami többnyire gyors, heves, és drámai módon terít le bennünket a lábunkról.

Léteznek azonban olyan extrém erős természetes immunerősítő hatóanyagok (például a propolisz, a fekete fokhagyma vagy a brokkolicsíra), amelyek az első tünetek jelentkezésekor szedve segíthetnek nagyon gyorsan és enyhébb tünetekkel átvészelni ezeket a megbetegedéseket. Érdemes tehát ilyen mentőcsomagot otthon tartani, hogy azonnal fel tudjuk venni a kesztyűt a tavaszi légúti megbetegedésekkel szemben.

10 ok a tavaszi immunerősítés mellett

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak ősszel és télen kell az immunrendszert erősíteni. Valójában tavasszal is ugyan olyan sérülékenyek vagyunk, ha nem jobban. Az alábbiakban összefoglaltuk a tavaszi immunerősítés legfontosabb előnyeit.

1 Megelőzhetők a tavaszi fertőzések

Tavasszal tehát gyakoribbak a vírusos és a bakteriális fertőzések, ezért a betegségek megelőzése miatt fontos a folyamatos immunerősítés.

2 Csökkenti az allergiás panaszokat

A tavasz az allergiás tünetek időszaka, az immunrendszer erősítése pedig hozzájárul az allergiás reakciók csökkenéséhez.

egészséges nő

3 Támogatja az egészséges bőrt

A kórokozókkal szembeni elsődleges védővonalunk a bőrünk. Az immunrendszer és ezáltal a bőr erősítése akadályt von a kéretlen behatolókkal szemben.

4 Segít csökkenteni a stresszt

A stressz nagy hatással van az immunrendszerre, így annak erősítése segíthet enyhíteni a stresszt és csökkenteni annak hatásait.

5 Segíti a megfelelő emésztést

Az immunrendszerünk jelentős része a beleinkben található (mikrobiom). Az immunerősítés így tehát hozzájárul a jó emésztéshez is

6 Javítja az általános egészségi állapotot

Az általános immunerősítés javítja az általános egészségi állapotot, növeli az energiaszintet és csökkenti a betegségek kialakulásának a kockázatát.

7 Segít a szezonális depresszió elleni küzdelemben

A tavasz az az időszak, amikor sok ember küzd a szezonális depresszióval, gyakran ezt nevezzük tavaszi fáradtságnak. Az immunrendszer erősítése azonban segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit.

8 Megelőzheti a vitaminhiányt

Az immunrendszer erősítése a megfelelő tápanyagok bevitelével és étrend-kiegészítők használatával megelőzhető a télen és a tavasz elején jellemző vitaminhiány.

9 Segíti a szervezet méregtelenítését

Az erős immunrendszer támogatja a szervezet méregtelenítését, így a testünk egészséges működését is.

10 Növeli a mentális éberséget

Az erős immunpajzs nem csak fizikailag tesz bennünket ellenállóvá, hanem mentálisan is. Ahogy a mondás is tartja: ép testben, ép lélek.

tavaszi fáradtság

Hogyan csökkentse a tavaszi fáradtságot?

A tavaszi fáradtság pont akkor jön, amikor végre szabadabban mozoghatnánk. És bár ez egy teljesen normális biológiai állapot, nem jelenti azt, hogy bele kellene nyugodni. Sőt! Számtalan lehetősége van arra, hogy gyorsan átálljon a szervezete a megváltozott környezeti helyzetre.

Bármilyen nehéz is otthon maradni a jó időben, a tavaszi fáradtságot szó szerint ki kell pihenni. Aludjon, amennyit csak tud, hogy teste és az agya is fel tudjon töltődni. Ez viszont nem jelkenti azt, hogy amikor csak teheti, a kanapét döntse. Szabadidejében mozogjon, így felgyorsul az anyagcsere, nő az energiaszint, és csökken a kimerültség érzése. Menjen el futni, kerékpározni, vagy csak tegyen jó nagy sétákat munka után, és pillanatok alatt jobban fogja érezni magát.

Tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát. Kerülje a cukros, zsíros és lassú felszívódású szénhidrátokban bővelkedő kedvenceit. Helyettük egyen több zöldséget, rostot és fehérjéket. Bármilyen hihetetlen, de ezek is segítenek csökkenteni a tavaszi fáradtsággal együtt járó aluszékonyságot. Hasonlóképp a víz is. Az, aki jól hidratált – azaz sok vizet iszik -, energikusabb.

Végezetül pedig legyen annyit a napfényen, amennyit csak tud. A szabadban töltött idő, a napfény, a friss levegő segítenek harmonizálni az alvás-ébrenlét ritmust, ráadásul javítja a hangulatot is.

Amennyiben a tavaszi fáradtságra jellemző tünetek nem múlnak el pár hét alatt, lehet, hogy a munkahelyi stressz és a mentális kiégés is ott van a háttérben. Ezt is tudja természetes módon kezelni olyan hatóanyagok kombinációjával, amelyek napközben kifényezik az agyat, este pedig lenyugtatják a háborgó lelket.

IMMULYN Forte

Az immunerősítők új generációja: antibakteriális, virucid, fungicid
OGYÉI notifikációs szám: 29136/2022

8 900 Ft

A „vírusok korában” az Immulyn Forte természetes hatóanyagai erős immunpajzsot húznak a kórokozókkal szemben.

VIRALYN Forte

A gyors gyógyulás biztosítéka vírusos, bakteriális és gombás fertőzések esetén.
OGYÉI notifikációs szám: 29138/2022

11 900 Ft

Úgy működik, mint az autókban a légzsák: csak akkor van rá szükség, ha baj van.

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top