0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Reflux tünetei, okai, kezelése

reflux tünetei

Írásunkban a reflux tünetei, okai és természetes kezelési lehetőségei témakört járjuk körbe, hogy felismerje és kezelni tudja ezt a kellemetlen emésztőrendszeri problémát.

A reflux egy igazi rémálom, amely az életébe savas ízű borzalmat cseppenthet bármely pillanatban. Ég a torka, gyomorégéssel küzd, és minden falat maróan visszajön a szájába. A probléma égető, de van rá megoldás. Olvassa végig írásunkat, vegye észre az intő jeleket, és szabaduljon meg a panaszaitól!

Miért alakul ki a reflux? Ismerje meg az okokat!

Ahhoz, hogy felvehesse a harcot a refluxszal, először meg kell érteni a kellemetlen állapot mögött meghúzódó okokat. Számos olyan tényező lehet a ludas, mint például a túl zsíros vagy fűszeres ételek fogyasztása. Az alkohol és a dohányzás sem tesz jót a gyomrának, és sajnos, még a stressz is képes fokozni a reflux tüneteit. A rohanó életmód, a gyorséttermek és a túlzott kávéfogyasztás is ronthatja a panaszokat. Tehát, ha úgy érzi, hogy a reflux élete főszereplőjévé vált, érdemes átnéznie az étrendjét és a szokásait.

reflux oka lehet a kavezas es a stressz

A reflux tünetei mögött vitaminok is állhatnak

Bár vitaminok és az ásványi anyagok fontosak az egészségünk szempontjából, néhány esetben a fogyasztásuk refluxot okozhat. Fontos megjegyezni, hogy ezek a hatások egyénenként változhatnak, és nem mindenki tapasztalja ugyanazt a reakciót.

A nagy mennyiségű C-vitamin (aszkorbinsav formájában) és a citrusfélék gyomorégést okozhatnak. A sok A-vitamin (retinol) túlzott fogyasztása is összefüggésbe hozható refluxszerű tünetekkel egyes emberek esetében.

Noha a D-vitamin fogyasztását általában nem kapcsolják a refluxhoz, egyes kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésben lehet a reflux tüneteivel. Ezen kívül egyes vas-kiegészítők túlzott fogyasztása is gyomorproblémákat, például gyomorégést vagy savas refluxot okozhat.

A B-vitaminok közül különösen a B6-vitamin (piridoxin) nagy adagban történő fogyasztása néhány ember esetében szintén kapcsolatba hozható a reflux tüneteivel.

A reflux tünetei - ne hagyja, hogy eluralkodjanak magán

A reflux tünetei valóban nem a legszebb ajándékok, amiket az élet az ön számára tartogathat. Először is ott van az égő érzés a torokban és a garatban, ami akár naponta is kínozhatja. A kellemetlen gyomorégés és a savas íz a szájban szintén állandó kísérői lehetnek.

Sokakat kísért az éjszakai rekeszizomlazítás miatt bekövetkező gyomortartalom visszaáramlása, ami az állandó köhögés és a fulladás érzésével jár együtt. Emellett gyakran jelentkezhet kellemetlen száj- és torokszárazság, valamint a rekedtség is.

reflusx tunetei savas bofoges

Az olyan emésztési problémák, mint például a puffadás, a gyomorgörcs és a hányinger szintén gyakoriak a refluxban szenvedőknél. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, fontos, hogy konzultáljon egy szakemberrel, aki segíthet a diagnózisban és a kezelésben.

A reflux hatékony kezelési módjai

A reflux tünetei nagyon megkeseríthetik a mindennapokat, de a probléma kezelése sokszor csak az életmódváltáson múlik. Első lépésként érdemes átnézni az étrendjét és kerülni a zsíros, fűszeres, citrusos és savas ételeket. Fontos továbbá, hogy ne egyen nagy adagokat egyszerre, hanem inkább kisebbeket fogyasszon a nap során. Kerülje az alkoholt, a kávét és a dohányzást, mivel ezek fokozhatják a reflux tüneteit.

Fokozatosan vezessen be egészségesebb étkezési szokásokat, mint például több zöldség és gyümölcs fogyasztása, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok és halak előnyben részesítése. Fontos, hogy figyeljen az adagokra, és ne egyen nagyon nagy mennyiséget egyszerre.

Az egészséges testsúly fenntartása is fontos. Ha túlsúllyal küzd, a fölösleges kilók növelhetik a gyomornedv visszaáramlásának kockázatát. Fontos, hogy rendszeresen végezzen testmozgást, mert az aktív életmód segít a testsúly kontrollálásában és az egészséges emésztés elősegítésében.

Amennyiben étrend-kiegészítőket szed, figyeljen a fent felsorolt vitaminok és ásványi anyagok bevitelére, különös tekintettel a C-vitaminra. Ha reflux tünetei vannak, akkor kalcium-aszkorbát alapú C-vitamin készítményt fogyasszon és/vagy olyan hatóanyagokat, amelyekben természetes formában található meg a vitamin.

Emellett próbáljon meg stresszmentesebben élni, és megtalálni az ön számára legmegfelelőbb stresszkezelési módszereket, például a meditációt vagy a jóga gyakorlását. Ha ezek az életmódbeli változtatások nem hoznak megfelelő javulást, akkor az orvosa gyógyszereket vagy egyéb terápiás lehetőségeket javasolhat.

reflux tuneteinek enyhitese mozgassal

A reflux tünetei - ne hagyja, hogy eluralkodjanak magán

Ha már diagnosztizálták a refluxot, és szeretné enyhíteni a tüneteket, néhány egyszerű praktika is segíthet. Használjon magas párnát, vagy emelj fel egy kicsit az ágya fejrészét, hogy csökkentse az éjszakai refluxot. Kerülje a szűk ruházatot, amely szorítja a hasat, és próbáljon meg lazább ruhákat viselni.

Fontos, hogy ne feküdjön le azonnal étkezés után. Az utolsó étkezése 2-3 órával a lefekvés előtt történjen. Rágja meg alaposan a falatokat, egyen lassan, így a gyomor könnyebben meg tudja emészteni az elfogyasztott ételt. Ha egy mód van rá, kerülje a megerőltető fizikai aktivitásokat is evés után, hogy az étel ne tudjon visszajutni a nyelőcsőbe.

Amennyiben tudatosan figyel az étkezésére és bevezeti a fenti szokásokat a napi rutinjába, nagy eséllyel megszabadulhat a reflux kellemetlen tüneteitől.

C-VITAMIN 1000+

a csipkebogyó és az acerola erejével
OGYÉI notifikációs szám: 29132/2022

4900 Ft Áfával

A C-Vitamin 1000+ készítményünkben nem használunk speciális bevonatot, nem terheljük meg a mellékvesét. Napi 3×1 kapszula szedése javasolt.
Shopping Cart
Scroll to Top