0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

A kollagén hatása: Vajon mire jó a kollagén?

Az egyik leggyakoribb fehérje, a kollagén hatása

Amikor az emberek meghallják a kollagén szót, gyakran azonnal a bőrfiatalító hatás jut eszükbe. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen a szépségipar egyik legfelkapottabb terméke: gyakran a bőrápoló termékek és kezelések alapjául szolgál. Ám a kollagén jótékony hatása messze túlmutat a csupán esztétikai előnyökön. A kollagén hatásai sokkal komplexebbek és széleskörűbbek, mint azt sokan gondolnák. Tehát mielőtt legközelebb egy újabb készítmény után nyúlnál, amely kollagént tartalmaz, érdemes mélyebben megérteni, mi is ez az anyag és miért olyan sokoldalú. Az alábbiakban részletesen körbejárjuk ezt a témát.

Mi a kollagén?

A kollagén nem más, mint egy fehérje, ami az emberi test építőköveként szolgál. Ha a testünket egy városként képzeljük el, ahol minden egyes sejt egy lakó, akkor a kollagén a város alapvető infrastruktúrája: az utak, a hidak és a házak, amelyek összetartják az egészet. Ez az anyag alkotja csontjainkat, bőrünket, fogainkat, körmünket és még sok más szövetet is.

Azonban, ahogy az idő előrehaladtával egy város is kopik és elöregszik, ugyanez történik kollagénszintünkkel is: az évek múlásával egyre csak csökken.

Kollagén típusok

Amikor a kollagénről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy többféle típusa létezik, mindegyik különböző funkciókkal.

A leggyakrabban előforduló kollagén típusok a következők:

1 típusú kollagén: Ez a legelterjedtebb típus, amely elsősorban a bőrben, a hajban, a körömben és a csontokban található.

2 típusú kollagén: Főként az ízületekben és porcokban található, és elsősorban az ízületi egészség megőrzésében játszik szerepet.

3 típusú kollagén: Gyakran találkozhatunk vele az 1 típusú kollagénnel együtt, és elsősorban a bőr rugalmasságát és hidratáltságát segíti.

Mire jó a kollagén?

A kollagén a testünkben leggyakrabban előforduló protein, és körülbelül egyharmadát teszi ki az emberi test fehérjemennyiségének.

De mi a protein? Milyen funkciókat lát el?

A protein, vagy fehérje, az élő szervezetek egyik alapvető építőköve. Ez egy nagy molekulájú, összetett szerves vegyület, amelyet aminosavak alkotnak, és ezek a molekulák különböző módon kapcsolódnak egymáshoz. A fehérjék számos különböző funkciót látnak el a szervezetben: segítenek az izmok építésében és regenerálódásában, fontos szerepet játszanak az enzimek és hormonok működésében, valamint részt vesznek a sejtek közötti kommunikációban és az immunrendszer működésében is. Ezen túlmenően, a fehérjék strukturális szerepet is betöltenek, például a bőr, a haj és a körmök felépítésében.

Mi a haszna, mire jó a kollagén?

Melyik kollagén mire jó?

A válasz attól függ, hogy milyen egészségügyi célokat tűztünk ki magunk elé.

Marha kollagén (mire jó): A marha kollagén hatása mellet nem lehet szó nélkül elmenni. Főleg 1-es és 3-as típusú kollagéneket, és kiemelkedően sok prolin és glicin aminosavakat tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek az emberi bőr, kötőszövetek, erek, inak, ízületek és csontok egészségének fenntartásához. Ezért a marhaszármazékokból származó kollagén az egyik leggyakrabban használt összetevője a kollagén kapszuláknak és kollagén poroknak.

Csirke kollagén: A csirke kollagén jótékony hatásai igen sokoldalúak. Használják gyulladások és fájdalmak enyhítésére (különös tekintettel az ízületi gyulladásokra), mivel segíti a porcok újjáépítését. Emellett a csirke kollagén hatása a belekre sem elhanyagolható.

Hal kollagén: A hal kollagén népszerűsége annak a kutatásnak tudható be, amely kimutatta, hogy méretének és egyéb karakterisztikáinak köszönhetően könnyebben hasznosul és biológiailag is hatékonyabban hasznosul, mint más kollagénforrások. Főként 1-es típusú kollagént tartalmaz, és jelentős mennyiségben van benne glicin, prolin, és hidroxiprolin.

A tengeri kollagén különösen ajánlott emésztési problémák vagy autoimmun betegségek esetén.

Sertés kollagén: Általánosan jó választás, mivel az emberi kollagénhez a sertés kollagén hasonlít a leginkább. A leggyakrabban sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára javasolt.

Vegán kollagén: A vegán kollagén, más néven növényi alapú kollagén, egy laboratóriumi folyamat eredménye. A kutatók génkezelt élesztőkkel és baktériumokkal dolgoznak annak érdekében, hogy állati források nélkül állítsanak elő kollagén típusú fehérjét. Ezeket a fehérjemolekulákat úgy tudják módosítani, hogy megfeleljenek az emberi kollagén specifikus szerkezetének.

Melyik kollagén mire jó?

Melyik kollagén mire jó?

A kollagén számos módon van jótékony hatással a szervezetre. Egyfajta bőrfiatalítóként is működik, mivel hidratálja és rugalmassá teszi a bőrt, így az fiatalos és ragyogó marad. Az ízületekben is megtalálható, ahol egyfajta párnázóként segít megelőzni a kopásokat és sérüléseket. Ezen kívül az izmok alkotóeleme, és gyorsítja azok regenerálódását.

De a kollagén hatása a szervezetre ezzel nem ér véget. A csontok építésében is részt vesz, szilárdságot adva nekik. A belekre gyakorolt pozitív hatása sem elhanyagolható, mivel támogatja a bélflóra egészségét. Emellett az agy és a szív számára is elengedhetetlen, így komplex módon támogatja a szervezet működését.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kollagén felszívódásához és hasznosulásához C-vitamin bevitel is ajánlott, mivel ez a vitamin esszenciális a kollagén termelődéséhez.

A kollagén hatása: Miért érdemes fogyasztani?

A kollagén tehát nem csak egy divatos táplálékkiegészítő, hanem egy olyan fehérje, amely számos területen jótékony hatással van az emberi szervezetre.

Legyen szó bőrünk állapotának javításáról, ízületeink védelméről vagy az izmaink gyorsabb regenerálódásáról, a kollagén rendkívül sokoldalú és sokrétűen hasznos.

Ezen kívül az agy, a szív és a bélrendszer egészségét is támogatja. Ahhoz, hogy még jobban megértsük, miért érdemes fogyasztani, nézzük meg a kollagén különböző formáinak – például a por és a kapszula – specifikus hatásait.

Kollagén por hatása

Ha vásárlás előtt vagy és nem tudod, hogy a kollagén por mire jó, itt a válasz. A kollagén por (különösen hidrolizált formában) könnyen beépülhet az emberi szervezetbe, mivel gyorsan oldódik vízben és más folyadékokban. Ezáltal könnyen hozzáadható például smoothie-khoz, kávéhoz vagy teához. A kollagén por gyorsan felszívódik, és elősegíti a bőr hidratálását és rugalmasságát, így a bőr fiatalosabb és egészségesebb lesz. Emellett segít az ízületekben a kopás és sérülések megelőzésében, valamint támogatja az izmok és a csontok egészségét.

Kollagén kapszula hatása

Sokan nem tudják, hogy a kollagén kapszula mire jó, vagy miben különbözik a portól. A kollagén kapszula azok számára lehet ideális, akik nem szeretik a por állagát vagy ízét, és valami praktikusabb és könnyebben adagolható megoldást keresnek. A kapszula formájában előállított kollagén ugyanúgy hozzájárul a bőr, az ízületek és az izmok egészségéhez, és emellett gyakran további vitaminnal és ásványi anyagokkal is dúsított, így komplexebb támogatást nyújt. A kapszula könnyű bevitelének köszönhetően tökéletes választás lehet utazások során vagy azok számára, akik gyors és egyszerű megoldást keresnek.

Amikor kollagénpótlásra kerül sor, gyakran felmerül a kérdés: mennyi kollagén kell naponta?

A napi kollagénbevitel pontos mennyiségét nem szabályozza hivatalos iránymutatás, de egy 2019-es tudományos vizsgálat alapján napi 2,5-15 gramm hidrolizált kollagén fogyasztása lehet hatékony és egyben biztonságos is.

Akár már napi 2,5 gramm kollagén is előnyös lehet az ízületi panaszok enyhítésében és a bőr nedvességtartalmának javításában, míg 5 gramm napi bevitel lényegesen segíthet a csontsűrűség fokozásában.

A magasabb, 15 gramm körüli napi kollagénmennyiség főleg azok számára ajánlott, akik izomtömegük növelésére és testük általános állapotának javítására törekszenek.

Vajon lehet-e túlzásba vinni a kollagén fogyasztását?

Bár ez a fehérje általában biztonságos és kockázatmentes, a javasoltnál nagyobb dózisok esetén előfordulhat mellékhatás. A túl nagy mennyiségben bevitt kollagén mellékhatása általában gyomorral és emésztéssel kapcsolatos problémáka okozhat, mint a szokatlan teltségérzet. Ezért mindig ajánlott az adott terméken olvasható, termékspecifikus napi kollagén adagolási útmutatót követni.

A kollagén tehát egy létfontosságú fehérje. Ám ahogyan öregszünk, a kollagéntermelés csökken, ezért érdemes pótolni. A kollagénnek különféle formái és kiszerelései léteznek, mint például por, kapszula, vagy génmódosított növényi alapanyagokból előállított változatok. Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb kollagén, nehéz válaszolni. De az biztos, hogy a választás mindig az egyéni szükségletektől függ. Ugyanakkor fontos betartani a megfelelő adagolást, és gondoskodni a C-vitamin bevitelről is a hatékony felszívódás érdekében.

C-VITAMIN 1000+

a csipkebogyó és az acerola erejével
OGYÉI notifikációs szám: 29132/2022

4900 Ft Áfával

A C-Vitamin 1000+ készítményünkben nem használunk speciális bevonatot, nem terheljük meg a mellékvesét. Napi 3×1 kapszula szedése javasolt.

Shopping Cart
Scroll to Top