0
0
Részösszeg:Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Tesztoszteron szint növelése: Mekkora a normál, alacsony?

Hogyan történik a tesztoszteron szint növelése?

A hormonháztartás az emberi szervezet egyik legbonyolultabb, ugyanakkor legfontosabb összetevője. A hormonok, mint például a tesztoszteron, számos fiziológiai folyamatot szabályoznak, az anyagcserétől kezdve a növekedésig, és még a hangulatunkig is. Ebben a komplex rendszerben a túl magas és a túl alacsony tesztoszteron szint is problémát okozhat, és gyakran nehéz meghatározni, hogy mi számít normálisnak.

Ebben a cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan változik a tesztoszteron szint életkor alapján, férfiak és nők esetében, valamint az alacsony tesztoszteron tüneteit. Továbbá konkrét javaslatokat adunk a tesztoszteron növelés természetes lehetőségeire is.

A tesztoszteron hormon

Normál tesztoszteron szint férfiaknál és nőknél

A tesztoszteron az a hormon, amit leginkább a férfiasság szinonimájaként ismerünk, de ez egy sokoldalú biokémiai vegyület, amely mind férfiakban, mind nőkben megtalálható. Míg a férfiaknál a herék Leydig-sejtjei felelnek a tesztoszteron termelésért, a nőkben a mellékvese és a petefészek is előállítja, bár jóval csekélyebb mennyiségben: arányaiban nézve a férfiak

tesztoszterontermelése körülbelül huszonötszöröse a nőkének.

De miért is olyan fontos ez a hormon?

A tesztoszteron két fő úton fejti ki hatását a szervezetben. Egyrészt anabolikus tulajdonságai segítenek a test struktúrájának felépítésében, másrészt androgén hatásai a férfi nemi szervek és másodlagos nemi jellegek kifejlődését irányítják. Már az emberi fejlődés korai szakaszában – a magzati életben – kulcsszerepet játszik a férfi nemi szervek — mint a herék, a pénisz és a prosztata —kialakításában.

A férfiak esetében a tesztoszteron már gyermekkortól kezdve alakítja a férfias jellegeket, mint például a szőrnövekedés, az izomtömeg növekedése, a férfias arcvonások (pl. áll, orr) kialakulása, valamint a nemi vágy és az erekció. A totál tesztoszteron normál érték férfiaknál eltér a nőktől, és ezek a tesztoszteron mérés során a vérképben jól láthatók.

A női tesztoszteron szerepe is számottevő, annak ellenére, hogy a nők szervezetében jóval kisebb mennyiségben található meg.

A totál tesztoszteron nőknél tehát alacsonyabb, de mégis fontos a haj és a szőrzet növekedésében, valamint a csontok, a bőr és az izmok egészséges szerkezetének fenntartásában. A tesztoszteronszint és az SHBG normál érték (nemi hormon kötőfehérje) mindkét nemben kritikus a szervezet egészséges működéséhez.

Összességében a tesztoszteron egy sokoldalú vegyület, amelyet gyakran t hormonként (T hormon) is emlegetnek. Nélkülözhetetlen a szervezet anabolikus folyamataiban, a vázizomzat és a zsírszövet egészséges eloszlásában, valamint az osteoporosis (csontritkulás) megelőzésében.

Tesztoszteron szint életkor alapján

A tesztoszteron szintje az életkor előrehaladtával jelentős változásokon megy keresztül mind a férfiakban, mind a nőkben. A hormon szintjének változása nem csak a biológiai órától függ, hanem olyan tényezőktől is, mint a pajzsmirigy állapota és a fehérje szintek a szervezetben.

Tesztoszteronszint férfiaknál serdülőkortól a korai felnőttkorig

A tesztoszteron szintje a serdülőkorban és a korai felnőttkorban a legmagasabb. Fiúk esetében ez az időszak a pubertás, amikor a férfi tesztoszteron szint drasztikusan megemelkedik. Ebben az életszakaszban – körülbelül 18 vagy 19 éves korban – a tesztoszteronszint a csúcsára ér.

Ennek fizikai jelei közé tartozik:

  • a hang mélyülése

  • a vállak szélesedése

  • az arcvonások férfiasodása

Tesztoszteron szint csökkenése férfiaknál felnőtt korban

Az Amerikai Urológiai Szövetség (AUA) szerint a normális tesztoszteron szint férfiaknál legalább 300 ng/dL. Ha valakinek a tesztoszteronszintje 300 ng/dL alatt van, alacsony tesztoszteronszint diagnózist kell felállítani. A férfiak tesztoszteron szint csökkenése 30 éves kor után évente körülbelül 1%-kal nő. Ettől a kórtól érdemes rendszeres férfi hormon vizsgálatot végeztetni, és szükség esetén szóba jöhet a tesztoszteron szint növelése is.

Tesztoszteron szint nőknél

A Mayo Clinic Laboratories adatai szerint a 19 éves vagy annál fiatalabb nőknél a normál tesztoszteron szint 8 és 60 ng/dL között mozog. A tesztoszteron az aktív termékeny időszakban főként a petefészekben termelődik. A menopauza után, ami általában 45 és 55 év között kezdődik, az shbg szint csökken, és az alacsony tesztoszteron nőknél is okozhat problémákat.

Mi számít alacsony tesztoszteron szintnek?

Mögöttes okok

Az idő múlásával mind férfiaknál, mind nőkben természetes folyamat a tesztoszteron szint csökkenése. Azonban a modern életmód hatására ez a tesztoszteron hiány gyakran korábban és gyorsabban következik be, mint azt gondolnánk.

Az alábbi tényezők gyorsíthatják ezt a folyamatot:

  • folyamatos stressz és szorongás

  • tápanyaghiányos étrend

  • a bélflóra egyensúlyának felborulása

  • D-vitamin hiány

  • túlsúly és elhízás

  • mozgáshiány

  • gyógyszerek (pl. sztatinok)

Ezek a körülmények negatívan befolyásolják az immunrendszer működését, elősegítik az elhízást és a cukorbetegség kialakulását, megterhelik a szervezetet és lassítják az anyagcserét. Ez pedig egyenes út az alacsony tesztoszteron szint kialakulásához.

Egyes statisztikák szerint a 45 év feletti férfiak közel 40%-a küzd ezzel a problémával.

Amikor szükséges a tesztoszteron növelése

Az alacsony szint tünetei

Az alábbi tünetek mind arra utalnak, hogy alacsony lehet a tesztoszteron szint, és érdemes orvosi vizsgálatot végeztetni.

Energiahiány és fáradékonyság

Az alacsony tesztoszteronszint gyakran jár erőteljes fáradtsággal és csökkent energiaszinttel. Ha például úgy érzed, hogy még egy teljes éjszaka alvás után is kimerült vagy, és az edzőterembe járás is egyre nehezebbnek tűnik, érdemes lehet tesztoszteronszint mérést kérni.

Csökkent izomtömeg

Az alacsony tesztoszteron szint negatívan befolyásolja az izomépítést. Ha észreveszed, hogy az izmaid gyengébbek és kisebbek, annak ellenére, hogy rendszeresen edzel, az alacsony tesztoszteron szint lehet a ludas.

Növekvő testzsír és mellnagyobbodás

Az alacsony tesztoszteron szint gyakran jár testzsír növekedéssel és mellnagyobbodással is. Ha azt tapasztalod, hogy a farmerod egyre szorosabb, de nem változtattál az étrendeden, az alacsony tesztoszteron szint lehet a probléma forrása.

Csökkenő libidó

Az alacsony tesztoszteron szint hatással van a szexuális vágyra. Ha azt veszed észre, hogy már nem érdekel annyira a romantikázás, az alacsony tesztoszteron szint is állhat a hátterében.

Erekciós problémák

Az alacsony tesztoszteron szint befolyásolja az erekció elérését és fenntartását. Ha például nehézségeid vannak az erekció elérésében még izgalom esetén is, vagy elmarad a reggeli spontán erekció, az alacsony tesztoszteron szint lehet a probléma.

Csökkenő spermatermelés

Az alacsony tesztoszteron szint hatással van a spermatermelésre. Ha például a magömlés során kevesebb spermát észlelsz, és gyermekvállalásban gondolkodsz, érdemes lehet tesztoszteronszint mérést kérni és andrológushoz fordulni.

Hajvesztés és csökkenő szőrzet

Az alacsony tesztoszteron szint befolyásolja a haj és a szőrzet növekedését. Ha azt veszed észre, hogy a hajad gyorsabban hullik, vagy az arcszőrzeted is ritkul, az alacsony tesztoszteron szint is lehet a felelős.

Csonttömeg csökkenése

Az alacsony tesztoszteron szint gyakran jár csonttömeg csökkenéssel, ami fokozza a csonttörés kockázatát. Ha például egy egyszerű esés során is könnyen törnek a csontjaid, az alacsony tesztoszteron szint is lehet a kiváltó ok. Ez a probléma a nőkre is veszélyt jelent, és érdemes mindent megtenni a csontritkulás megelőzése érdekében.

Hangulatingadozások

Az alacsony tesztoszteron szint gyakran jár hangulatingadozással, depresszióval és fókuszhiánnyal. Ha azt érzed, hogy gyakran vagy ingerült vagy szomorú, és nem tudsz koncentrálni, az alacsony tesztoszteron szint is állhat a probléma mögött.

Memória problémák

Az alacsony tesztoszteron szint befolyásolja a kognitív funkciókat, beleértve a memóriát is. Ha például azt veszed észre, hogy gyakran felejtesz el dolgokat, érdemes fontolóra venned a tesztoszteron szint növelés lehetőségét.

Kisebb méretű herék és pénisz

Az alacsony tesztoszteron szint férfiaknál befolyásolja a herék és a pénisz méretét. Ha azt veszed észre, hogy a heréid vagy a péniszed kisebbnek tűnnek, mint általában, azonnal menj el vizsgálatra.

Fokozott vérszegénység

Az alacsony tesztoszteron szint növeli a vérszegénység kockázatát. Ha például gyakran elszédülsz vagy gyengének érzed maga, és a vérkép is alacsony hemoglobinszintet mutat, gyanakodni lehet a szabad tesztoszteron alacsony szintjére.

A tesztoszteron szint növelése

Az alacsony tesztoszteron szint növelése a lehetséges szövődmények miatt szükségessé vállhat, de érdemes fenntartással lenni a tesztoszteron kezelés kiválasztása során. Csak a szabad tesztoszteron növelése segíthet a problémák megoldásában.

Az endokrin rendszer komplexitása miatt nem ajánlott külső forrásból hormonokat bevinni a szervezetbe. A tesztoszteron, egy kulcsfontosságú hormon, kötött és szabad formában található meg a szervezetben.

A férfi tesztoszteron szint 96-98%-át teszi ki a kötött forma, ami biológiailag inaktív, mivel nem képes a sejtek receptoraihoz kapcsolódni. A szabad forma viszont bioaktív tesztoszteron, és csak 2-4 %-át teszi ki a teljes mennyiségnek. Általában akkor jön szóba a tesztoszteron szint növelő kezelés, ha a szabad tesztoszteron alacsony.

Szervezetünk SHBG-t és tesztoszteront állít elő. Az SHBG olyan, mint egy zár, amibe a tesztoszteron kulcsa tökéletesen beleillik. Ha az SHBG lezárja a tesztoszteront, akkor az nem tud más sejtekhez, például az izmokhoz, kapcsolódni, és így nem tudja ellátni a feladatát. Ez azért veszélyes, mert a korral együtt nő az SHBG mennyisége.

Mikor javasolt az alacsony tesztoszteron szint növelése

Amennyiben az alacsony tesztoszteron szint tünetei – mint például a csökkent libidó, fáradtság, kopaszodás, izomvesztés vagy hangulatingadozások – jelentkeznek, és ezek az életminőséget negatívan befolyásolják, érdemes lehet a tesztoszteron szint növelését megfontolni. Különösen igaz ez, ha a modern életmód kockázati tényezői, például a krónikus stressz, az elégtelen táplálkozás vagy a túlsúly is jelen vannak.

Mikor NEM javasolt a tesztoszteron növelése?

A tesztoszteron pótlása nem minden esetben ajánlott, sőt, bizonyos körülmények között kifejezetten ellenjavallt. Ha például prosztatarák, mellrák vagy egyéb hormonfüggő daganatok állnak fenn, a tesztoszteron kezelés súlyosbíthatja a betegség lefolyását.

Emellett a súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára is az óvatosság javasolt. A tesztoszteronpótlás növelheti a vörösvértestek számát, ami fokozza a trombózis kockázatát. A tesztoszteron pótlása továbbá nem ajánlott azoknak, akiknek termékenység megőrzése is cél, mivel a kezelés csökkentheti a spermatermelést.

Minden esetben orvosi konzultáció és alapos vizsgálat szükséges a tesztoszteron szint növelő kezelések megkezdése előtt.

A tesztoszteron növelése

A férfiak tesztoszteron szintje általában 25-30 éves koruktól kezd csökkeni, ami nem csak a közérzetet, de az egészségi állapotot is negatívan befolyásolhatja. Kutatások kimutatták, hogy az alacsony tesztoszteron szint összefüggésben áll az elhízással, megnövekedett betegségkockázattal és akár a korai halálozással is.

De nem csak a férfiak számára kritikus a tesztoszteron szint növelése. A nők hormonháztartásában is fontos szerepet játszik, együtt más kulcsfontosságú hormonokkal, mint az ösztrogén és a progeszteron.

Ezért mind férfiak, mind nők számára elengedhetetlen, hogy megelőző lépéseket tegyenek a tesztoszteron szintjük optimalizálása érdekében.

Tesztoszteron szint növelő technikák és életmód tippek

A tesztoszteronszint növelése természetes módon is megvalósítható. Az alábbi technikák és életmód tippek segíthetnek a tesztoszteron hiány tünetei enyhítésében.

Milyen az optimális tesztoszteron szint?

Jó zsírok fogyasztása

A zsírok kulcsszerepet játszanak a hormonháztartásban. Egy szelet lazac például nem csak ízletes, de a benne lévő omega-3 zsírsavak segítenek a tesztoszteron termelésben.

Cukorbevitel csökkentése

A cukor negatív hatással van a tesztoszteron szintre. A sós popcorn például jobb választás lehet a cukros változatnál.

Alvás és regeneráció

Az alvás során történik a legtöbb regeneráció és tesztoszteron termelés. Krónikus alváshiány esetén a tesztoszteron szint jelentősen csökkenhet.

Stressz és kortizol szint

A stressz növeli a kortizol hormon szintjét, ami negatívan befolyásolja a tesztoszteron szintet. A MENTALYN-ban található legjobb minőségű KSM-66 Aswagandha például harmonizálja a kortizolszintet, és biztosítja a pihentető alvást is.

D-vitamin pótlás

A D-vitamin hozzájárul a normál tesztoszteron szint fenntartásához. Télen a D-vitamin tartalmú kapszulák segíthetnek a hormonszint fenntartásában.

Intervallum edzés

Az intervallum edzés előnyösebb a hosszú, alacsony intenzitású kardió edzésnél, mivel növeli a tesztoszteron szintet.

Súlyzós edzés

A súlyzós edzés, különösen az összetett gyakorlatok, növelik a tesztoszteron szintet.

Cink és hormonháztartás

A cink hiánya drasztikus csökkenést okozhat a tesztoszteron szintben. A tökmagkivonat például kiváló cinkforrás, amire ráadásul 35-40 év felett a férfiaknak a prosztatájuk egészsége szempontjából is szükségük van.

Alkohol és enzimaktivitás

Az alkohol gátolja azokat az enzimeket, amelyek tesztoszteront termelnek. Az alkoholmentes italok jobb választásnak bizonyulhatnak.

Szexuális aktivitás és a tesztoszteron

A rendszeres szexuális aktivitás pozitív hatással van a tesztoszteron szintre.

Vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak

A C-vitamin, a magnézium és az elágazó láncú aminosavak (BCAA) is segíthetnek a tesztoszteron szint fenntartásában.

Hasi zsír és hormonális egyensúly

A hasi zsír negatívan befolyásolja a tesztoszteron szintet, mivel ösztrogénné alakítja azt.

A tesztoszteron szint tehát természetes módon csökken az életkor előrehaladtával, ami számos egészségügyi problémát okozhat, például elhízást és csökkent fizikai teljesítőképességet. Szerencsére léteznek természetes módszerek a tesztoszteron szint növelésére, mint például az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a stressz kiiktatása és az elegendő alvás. Az egészséges életmód azonban nem csak a tesztoszteron szint fenntartásában játszik kulcsszerepet, hanem a hosszútávú jóllét és az általános egészség megőrzésében is.

Töltsd le INGYENES „Stresszt vagy életet?” című e-book-unkat és sajátítsd el azokat a technikákat, amelyekkel nem csak nyugodtabbá teheted a mindennapjaid, de a hormonjaidat is kordában tudod tartani!

MENTALYN (60 db)

Agyfényesítő a KSM-66 Ashwagandha, a Bacopa Monnieri és a magnézium erejével

8900 Ft Áfával

Az Ashwaganda

A Bacopa Monnieri

A magnézium

Shopping Cart
Scroll to Top